Το δικό του πολύ δυνατό μήνυμα υπέρ της ισότητας όλων των ανθρώπων και κατά της ομοφοβίας, στέλνει μέσα από τη σελίδα της, η ομάδα Γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα.
Με αφορμή την καθιέρωση του Ιουνίου, ως μήνα για τα δικαιώματα των ανθρώπων της LGBTQ+ κοινότητας, ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC που έχει επενδύσει και προσφέρει στο μπάσκετ Γυναικών, πλέον πρωταγωνιστεί στην Α1 Γυναικών κι έχει βλέψεις για ακόμα πιο ψηλά, δημοσίευσε ένα περιεκτικό και κατατοπιστικό post για τη σημασία που έχει η αποδοχή της διαφορετικότητας σε έναν κόσμο που δεν πρέπει να ζει με αποκλεισμούς.
Στο post υπάρχει η θέση της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Ανδρώπινα Δικαιώματα, η διαπίστωση της διευθύντριας του Ιδρύματος Αθλητισμού Γυναικών και η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργου Μάστακα.
“Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που διεθνώς γιορτάζεται και τιμάται το δικαίωμα των ανθρώπων της LGBTQI+ κοινότητας να αγαπούν όποιον εκείνοι ορίζουν, χωρίς να υφίστανται οποιεσδήποτε διακρίσεις γι′ αυτή τους την επιλογή.
Έτσι, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, διοργανώνονται πορείες και εκδηλώσεις, αφιερωμένες ειδικά σε αυτό το σκοπό, το σκοπό της Υπερηφάνειας (Pride).
Υπάρχει όμως ομοφοβία στον αθλητισμό και δη στο γυναικείο;
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Έκθεσή της επισημαίνει ότι η ομοφοβία είναι κυρίαρχη στον αθλητισμό τόσο στην κουλτούρα των οπαδών όσο και μεταξύ των αθλητών, και χρησιμοποιείται για να χλευασθούν οι αντίπαλοι ή οι διαιτητές, με ομοφοβικά υβριστικά συνθήματα.
Η – για 15 χρόνια – διευθύντρια του Women’s Sports Foundation, Donna Lopiano δηλώνει:
“Τόσο ο αντρικός όσο και ο γυναικείος αθλητισμός είναι εξαιρετικά ομοφοβικοί. Υπάρχει μεγάλος φόβος στους γκέι και τις λεσβίες ότι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός θα έχει αρνητική επίδραση στο θέμα των χορηγών”.
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ WBC κ.Γιώργου Μάστακα:
“O ρόλος του γυναικείου αθλητισμού, που έχει στις τάξεις του ποσοστό ομοφυλόφιλων ατόμων, είναι να εργαστούμε από κοινού για έναν αθλητισμό χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι μπορούν να μιλούν και να νιώθουν ελεύθεροι και ίσοι, με αξιοπρέπεια και ίδια δικαιώματα με τους συναθλητές τους, όποιοι και να είναι ή όποιον και αγαπούν κι αυτό να μην αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική τους πορεία”.