Παγκόσμιο Κύπελλο 2019

Η FIBA ανακοίνωσε το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στην Κίνα από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. 

Αν κι εκκρεμεί η ανακοίνωση των τριών από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, αφού γνωρίζουμε μόνο το πρώτο, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει να μετρά αντίστροφα.

Η FIBA γνωστοποίησε το σύστημα διεξαγωγής το οποίο έχει ως εξής:

Α’ Γύρος (31/08-05/09): Οκτώ Όμιλοι των 4 ομάδων όπου η κάθε ομάδα δίνει τρεις αγώνες.

Οι δύο πρώτοι συνεχίζουν στη φάση για τις θέσεις 1-16 και οι δύο τελευταίοι για τις θέσεις 17-32 καθώς θα υπάρχουν αγώνες κατάταξης για όλες τις θέσεις, αφού το Παγκόσμιο, είναι πρόκριμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.

Β’ Γύρος (06/09-09/09): Σχηματίζονται 4 όμιλοι των 4 ομάδων. Οι δύο πρώτοι του Α ομίλου, θα παίξουν με τους δύο πρώτους του Β, κ.ο.κ. μέχρι τους οκτώ ομίλους της Α’ φάσης. Για τον καταρτισμό της τελικής βαθμολογίας υπολογίζονται οι αγώνες της Α΄φάσης, δηλαδή μεταφέρονται τα αποτελέσματα στους τρεις πρώτους αγώνες. Για αυτό δε, στο Β΄’ γύρο, ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο της Α’ φάσης, δεν ξαναπαίζουν μεταξύ τους. Στη Β’ φάση κάθε ομάδα θα δώσει δύο αγώνες, με τους δύο δηλαδή του ομίλου με τον οποίο διασταυρώθηκε.

Τα σταυρώματα των ομίλων είναι ίδια για τις θέσεις 1-16, 17-32.

Νοκ άουτ φάσεις

Θέσεις 1-8: 10-11/09

Θέσεις 5-8: 12-14/09

Θέσεις 1-4: 13/09

ΤΕΛΙΚΟΙ: 15/09

*Οι θέσεις 9-12 θα οριστούν δίχως αγώνες και καταληφθούν από τις ομάδες που θα τερματίσουν τρίτες στους ομίλους του Β’ γύρου και οι θέσεις 13-16 από τις ομάδες που τερμάτισαν στην τέταρτη θέση των ομίλων του Β’ Γύρου.

Τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Όπως είναι γνωστό επτά ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πάρουν απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχει και η διοργανώτρια Ιαπωνία.

 

Οι επτά ομάδες είναι:

Οι 2 πρώτες της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ευρώπη

Οι 2 πρώτες της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αμερική

Η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αφρική

Η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ασία

Η πρώτη της τελικής κατάταξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ωκεανία

Άλλες τέσσερις ομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων θα προκύψουν από τέσσερα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά. 

Σε αυτά θα πάρουν μέρος 24 ομάδες. Οι πρώτες 16 ομάδες θα είναι αυτές που θα έχουν καταταγεί υψηλότερα στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Αν υπάρχουν 10 ομάδες από την Ευρώπη που έχουν καλύτερη κατάταξη από τις υπόλοιπες, τότε και οι 10 ευρωπαϊκές ομάδες θα είναι παρούσες στα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά.

Κάτι που σημαίνει ότι οι αγώνες για την κατάταξη από το 17 μέχρι το 32, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα προσφέρουν, βάσει κατάταξης, το δικαίωμα σε κάποιες ομάδες να κλειδώσουν τη συμμετοχή τους σε ένα Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά.

Για να διασφαλιστεί ότι όλες οι ήπειροι θα εκπροσωπηθούν στα Προ-Ολυμπιακά Τουρνουά, 2 ομάδες από κάθε ήπειρο θα πάρουν μέρος σε αυτά. Δηλαδή:

2 από την Ευρώπη

2 από την Αμερική

2 από την Ασία

2 από την Αφρική

Η επιλογή των ομάδων αυτών δεν θα γίνει με την μορφή παροχής wild cards, καθώς θα ληφθούν υπόψιν αγωνιστικά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν εν καιρώ.

Τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας

Τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν έχουν οριστεί ακόμα κι αυτό γιατί η FIBA θέλει να αποφύγει όσο γίνεται περισσότερο την παρουσία ομάδων από την ίδια ήπειρο στον ίδιο όμιλο.

Για παράδειγμα θέλει να αποφύγει να έχει τρεις ομάδες από την Ευρώπη στον ίδιο όμιλο.

Από τη στιγμή που στο θα συμμετάσχουν 12 ομάδες από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν 4 όμιλοι που θα έχουν δύο ευρωπαϊκές ομάδες (μία σε κάθε έναν από τους 8 ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλες τέσσερις που φυσικά θα μπουν σε ισάριθμους ομίλους, ως δεύτερες ομάδες).

Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο Ranking και σε γεωγραφικά δεδομένα. Τα γκρουπ δυναμικότητας θα ανακοινωθούν την προηγούμενη εβδομάδα της κλήρωσης η οποία θα γίνει στις 16 Μαρτίου στην πόλη Σενζέν της Κίνας.

 

Δείτε το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ένα κλικ:

Format World Cup