Η γιατρός της Εθνικής Νέων Γυναικών, Κική Τσακίρη
Η γιατρός της Εθνικής Νέων Γυναικών, Κική Τσακίρη

Η γιατρός της Εθνικής Νέων Γυναικών, Κική Τσακίρη, μίλησε στην εκπομπήΆμεσο Ριπλέι” του EOK WebRadio για τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ευρωμπάσκετ U20 Β’ κατηγορίας, που έγινε στη Βουλγαρία.

Αναλυτικά όσα είπε στον Γιάννη Λαμπίρη και τη Μαριάννα Αξιοπούλου:

Για τα ξαφνικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας: «Δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι πρωτοφανές, γιατί ποτέ δεν έχουμε συναντήσει παρόμοιας έκτασης έκτακτη ανάγκη».

Για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση: «Ενώ η διοργάνωση εξελισσόταν με πάρα πολύ καλές συνθήκες, εξαιρετικό ξενοδοχείο, όλα πολύ καλά, περίπου 7 ώρες μετά αρχίσαμε να έχουμε ξαφνικά μέσα σε ένα 24ώρο πολλά κρούσματα από το γαστρεντερικό. Το εντυπωσιακό ήταν ο αρκετά μεγάλος αριθμός και δεύτερον ότι ήταν από όλες τις ομάδες. Να πω ότι όλες οι ομάδες, και οι 15, μένουμε στο ίδιο ξενοδοχείο.

Στην αρχή ήταν μικρότερος ο αριθμός, όχι μόνο στις παίκτριες, αλλά και στους συνοδούς. Μέσα σε ένα 24ώρο φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τουλάχιστον 6-7 άτομα από κάθε αποστολή, από κάποιες αποστολές και περισσότερα. Δηλωμένα κρούσματα είναι 85 ή 87 και 33 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Εγώ συνοδεύω ομάδες σε διοργανώσεις της FIBA εδώ και 30 χρόνια, ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο. Ήταν πολύ μαζικό και πολύ αιφνίδιο».

Για την έλλειψη γιατρών στο Ευρωμπάσκετ: «Από τις 15 αποστολές που συμμετείχαν, μόνο 2, εμείς και η Κροατία, είχαν γιατρό μαζί. Σε τέτοιες καταστάσεις επικρατεί συνήθως πανικός που προέρχεται από τον φόβο του αγνώστου, οπότε προσπαθούμε πρώτα να κατευνάσουμε τον φόβο, να κάνουμε μια αξιολόγηση ποια περιστατικά είναι πιο σημαντικά και να δώσουμε τις κατευθύνσεις.

Υπήρχαν κάποια περιστατικά που ήταν μεγαλύτερης βαρύτητας, ακόμα και απώλεια αισθήσεων σε πολλαπλά περιστατικά, τα οποία και σαφώς χρειάζονται και νοσηλεία. Ευτυχώς όχι από τη δικιά μας ομάδα. Οι παίκτριες και οι παράγοντες που αντιμετώπισαν πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε στα δωμάτια τους».

Για το αν υπήρχε συζήτηση να αναβληθούν παιχνίδια: «Εγώ από τη μεριά μου σαν γιατρός μπορούσα να πω ότι “αυτή η παίκτρια μπορεί να παίξει” και “αυτή η παίκτρια δε μπορεί να παίξει”. Από εκεί και έπειτα, τι κανονισμοί υπάρχουν δεν το γνωρίζω.

Νομίζω ότι γινόταν κάθε μέρα μια συζήτηση για να κριθεί το τι θα γίνει. Ήταν κάτι που αντιμετωπίστηκε σχετικά καλά, απλώς είναι τρομακτικός ο αριθμός των ατόμων που ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία».

Για το αν ήταν κάποιο μέλος της ελληνικής αποστολής κοντά στο να νοσηλευτεί: «Δύο-τρία κορίτσια ήταν αρκετά σημαντικά, αλλά είχαμε τα μέσα να το αντιμετωπίσουμε».