Μέσω του κώδικα γραφής τυφλών, Braille, παρακολουθεί ένας τυφλός φίλαθλος τον αγώνα Παναθηναϊκός-Εφές στο ΟΑΚΑ, το βράδυ της Πέμπτης (31/10)!
Προσκεκλημένος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, σε συνεργασία με τη NOVA, ο τυφλός φίλαθλος, ο οποίος βρίσκεται πάντα στους αγώνες του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, στο μπάσκετ με Αμαξίδιο, κατέχει το σύστημα Braille (στα ελληνικά Μπράιγ) το οποίο του έχει δωρίσει το συγκεκριμένο τμήμα του Παναθηναϊκού.
Μαζί του, στις θέσεις που βρίσκονται δίπλα στο παρκέ, και μια συνοδός η οποία τον βοηθάει να αντιλαμβάνεται όσα γίνονται στον αγώνα μέσω του κώδικα Braille.
Τι είναι το σύστημα Braille
Σύμφωνα με το Hirtoire UCAD, το Braille είναι ένα απτικό σύστημα γραφής που αναπτύχθηκε στο έτος 1824 από τον Louis Braille, έναν Γάλλο, με στόχο να επιτρέψει σε όσους έχουν προβλήματα όρασης να διαβάζουν και να γράφουν.
Ο Λουίς ανέπτυξε το Braille έπειτα από ένα ατύχημα στην παιδική του ηλικία που τον οδήγησε να χάσει την όρασή του. Παραδοσιακά, το Braille γράφτηκε με ανάγλυφο χαρτί. Στη σύγχρονη εποχή, οι χρήστες Braille μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες οθόνες Braille για να διαβάσουν ηλεκτρονικές υποστηρίξεις και οθόνες υπολογιστών.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αρχική γραφίδα και τη σχιστόλιθο για να γράψουν Braille ή να την πληκτρολογήσουν σε συγγραφέα Braille.
Το ειδικό σύστημα αναπαραγωγής γηπέδου μπάσκετ
Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ κατασκεύασε σε συνεργασία με το εργαστήριο Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης – Sparti TechLab απτική αναπαράσταση γηπέδου καλαθοσφαίρισης ώστε οι φίλαθλοι μας με προβλήματα όρασης να παρακολουθούν τους αγώνες της αγαπημένης μας ομάδας.
Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κυριακάτικο αγώνα με τον ΠΑΣΚΑ (Προπονητήριο 2 ΟΑΚΑ)
Ο Μανόλης Μαραβελάκης σχεδίασε το 3D μοντέλο, ενώ ο Δημήτρης Σαγιάνvης από το Sparti TechLab και ο τυφλός φίλαθλος, Τάκης Αλεξανδράκης, συνέδραμαν με τις τις χρήσιμες συμβουλές τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ