Ο Γιατρός της Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ, Νίκος Κουκουλιάς μέσα από το www.arisbc.gr αξιολογεί τα δεδομένα, τα οποία έχουν προκύψει στον παγκόσμιο αθλητισμό, μετά την πανδημία του κορονoϊού και απαντάει στο ερώτημα κατά πόσο θα ήταν ασφαλές για τους αθλητές να επαναρχίσουν οι διοργανώσεις.
“Είναι ασφαλής η επανέναρξη των αθλητικών διοργανώσεων;
Χωρίς αμφιβολία, η βίαιη, λόγω κορονοϊού, διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, έχει φέρει μια αναστάτωση.
Από τις ομάδες και τις ομοσπονδίες της κάθε χώρας, μέχρι και τις διεθνείς Ενώσεις των εκάστοτε αθλημάτων (FIFA, UEFA, Euroleague, FIBA, κλπ.). Σε όλους αυτούς, προφανώς και θα πρέπει να προστεθούν και οι φίλαθλοι, οι χορηγοί και όλοι όσοι κινούνται γύρω από τα αθλητικά γεγονότα (ΜΜΕ, προμηθευτές, συνεργάτες κλπ.).
Οι λόγοι πολλοί και διαφορετικοί. Τρεις είναι, όμως οι βασικές αιτίες της αναστάτωσης.
- Υγεία. Το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, όπως με πολύ άμεσο τρόπο συνειδητοποίησαν όλοι όσοι πίστεψαν προς στιγμή κάτι άλλο.
- Απώλεια εισοδημάτων. Αφορά τους πάντες. Τους αθλητές, τους υπαλλήλους και προμηθευτές των ομάδων, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες, μέσω των χορηγιών και των εισιτηρίων (που χάνουν).
- Μη ολοκλήρωση της τελικής αγωνιστικής κατάταξης των πρωταθλημάτων. Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η δυσκολία προγραμματισμού της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ποιες ομάδες προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία, ποιες υποβιβάζονται στην κατώτερη, ποιες προκρίνονται στις διεθνείς διοργανώσεις κλπ..
Αναλύοντας, λοιπόν τους βασικούς λόγους της αναστάτωσης, διαπιστώνουμε ότι, η απώλεια εισοδημάτων (κατά βάση) και η δυσκολία προγραμματισμού της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, έρχονται σε αντιδιαστολή με την προστασία της υγείας, για την επανέναρξη των αθλητικών εκδηλώσεων.
Η προστασία της υγείας των αθλητών έχει δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο πλήρης έλεγχος της νέας νόσου, του κορονοϊού δηλαδή. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της επανόδου των αθλητών, στην προ καραντίνας αθλητική κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, μάς λείπουν ακόμα πολλά στοιχεία της νόσου.
-Δεν ξέρουμε επακριβώς πως μεταδίδεται. Ναι, μεταδίδεται με τα σταγονίδια και ακολουθεί την ίδια διαδρομή με άλλους γνωστούς ιούς, αλλά πόσο ζει στον αέρα, στις επιφάνειες, για πόσο καιρό τον μεταδίδουν οι ασθενείς (ασυμπτωματικοί, συμπτωματικοί, ιαθέντες), δεν γνωρίζουμε.
-Δεν γνωρίζουμε αν επέρχεται πλήρης ανοσία, αν κάποιος κινδυνεύει δηλαδή να νοσήσει δεύτερη φορά από τη νόσο.
-Δεν έχουμε ακόμα στα χέρια μας μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική προσέγγιση, που να επιτρέπει τουλάχιστον να ελέγχουμε τη βαρύτητα της εξέλιξης της νόσου. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή ότι, ακόμη και αν κάποιος νοσήσει, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του. Για το εμβόλιο και την οριστική θεραπεία, ούτε λόγος.
-Δεν υπάρχουν λοιπόν τα απαιτούμενα σε αυτή την προϋπόθεση, που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε το συλλογισμό μας.
Τα μόνα δεδομένα είναι ότι η καραντίνα (και η διακοπή των προπονήσεων) στη χώρα μας ξεκίνησε το Σάββατο 14 Μαρτίου, καθώς επίσης και ότι θα κρατήσει σίγουρα μέχρι τις 27 Απριλίου.
Για τα σχολεία ήδη ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις 10 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα επιτραπούν και οι συναθροίσεις ατόμων, για οποιοδήποτε λόγο, μέχρι τότε.
Για να συνεχίσουμε το συλλογισμό μας, ας υποθέσουμε ότι θα συμβεί το καλύτερο σενάριο και ότι στις 10 Μαΐου θα έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, που ψάχνουμε για τον έλεγχο της πανδημίας και οι αθλητές θα μπορέσουν με ασφάλεια να επιστρέψουν στις προπονήσεις τους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το θεωρούν πιθανό, αλλά ας το δεχτούμε προς το παρόν για να δούμε ποια θα ήταν η συνέχεια.
Στις 10 Μαΐου, λοιπόν οι αθλητές επιστρέφουν στις προπονήσεις τους. Έχουν συμπληρωθεί 2 (δύο) μήνες καραντίνας. Οι αθλητές απέχουν από τις προπονήσεις με τις ομάδες τους και ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα, μέσα στο σπίτι τους κατά βάση.
Ας δούμε, λοιπόν τώρα, πως μπορούμε αυτούς τους αθλητές να τους επαναφέρουμε στην αθλητική και αγωνιστική κατάσταση που ήταν στις 13 Μαρτίου.
Οι δύο μήνες αγωνιστικής απραξίας, θυμίζουν το διάστημα από το τέλος μιας αγωνιστικής περιόδου, μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Θυμίζω ότι η διάρκεια προετοιμασίας μέχρι τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι 5-6 εβδομάδες περίπου ανάλογα με το άθλημα, την ομάδα και το εάν συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις.
Με απλά λόγια, μετά 2 μήνες αποχής από τις προπονήσεις με τις ομάδες, χρειάζονται ιδανικά 5-6 εβδομάδες για την επάνοδο των αθλητών στην ίδια αγωνιστική κατάσταση (ατομικά αθλητικά χαρακτηριστικά, συνεργασία, απόδοση).
Υπάρχει όμως μια σαφής διαφορά. Στο χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη μιας αγωνιστικής περιόδου και την πριν την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο, ο αθλητής ακολουθεί πρόγραμμα μεταβατικής προπόνησης, αλλά και πλήρους (ενεργητικής) ξεκούρασης.
Με απλά λόγια, οι αθλητές παίρνουν τις απαιτούμενες «ανάσες», ταυτόχρονα όμως, όχι απλά διατηρούν, αλλά ιδανικά βελτιώνουν τα ατομικά αθλητικά χαρακτηριστικά, που θέλουν και δεν μπορούν στη διάρκεια της αθλητικής περιόδου.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Τι επίπτωση έχει ο τρόπος της ατομικής προπόνησης στο σπίτι για 2 (δύο) μήνες στους αθλητές; Κανείς δεν ξέρει.
Οι επαγγελματικές ομάδες, έχουν τον τρόπο να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καθοδηγήσουν του αθλητές τους με τη λήξη της καραντίνας. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία. Πολύ απλά, γιατί είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται πρώτη φορά και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο.
Ας δεχθούμε όμως, και πάλι αυθαίρετα, το καλύτερο πιθανό σενάριο που είναι η πλήρης επάνοδος σε αγωνιστική κατάσταση σε 3 (τρεις) εβδομάδες από την έναρξη των προπονήσεων (11 Μαΐου, με βάση το καλύτερο σενάριο). Στην καλύτερη των περιπτώσεων, λοιπόν θα έχουμε επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων αρχές Ιουνίου.
Στο ποδόσφαιρο, λοιπόν υπολείπονται 12 αγωνιστικές (10 για τα play off του πρωταθλήματος και ημιτελικός και τελικός κυπέλλου).
Στην καλαθοσφαίριση υπολείπονται 6 αγωνιστικές για την κανονική διάρκεια συν τα play off. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιχνίδια μπορεί να γίνονται το συντομότερο κάθε τρεις ημέρες, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι συζητάμε για ένα μαραθώνιο που θα κρατήσει τουλάχιστον 6 (έξι) εβδομάδες.
Έτσι φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου, χωρίς να υπολογίσουμε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων!
Αυτό το αγωνιστικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι ασφαλές. Θα κληθούν οι αθλητές, με σαφέστατα ελλιπή προετοιμασία, να δώσουν τα σημαντικότερα παιχνίδια της χρονιάς, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού (ζέστη, υγρασία).
Είναι σα να λέμε για το ποδόσφαιρο ότι, ξεκινάει η προετοιμασία στις αρχές Ιουλίου και τέλος Αυγούστου θα έχουν γίνει 12 αγώνες και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διοργανώσεις.
Πολύ φοβάμαι ότι εάν γίνει προσπάθεια ολοκλήρωσης των αγωνιστικών υποχρεώσεων, θα δούμε πολλούς μυο-τενόντιους τραυματισμούς, διαστρέμματα και όχι μόνο, σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει.
Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο σενάριο για την ασφαλή επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες, δεν είναι αρκετά καλό για την υγεία των αθλητών”.