Η έναρξη των σχολείων είναι προ των πυλών και το άγχος των γονιών για το κολατσιό των παιδιών χτυπάει κόκκινο.
Παρακάτω θα βρείτε εύκολες, θρεπτικές και κυρίως νόστιμες λύσεις για το δεκατιανό των παιδιών σας που θα σας λύσουν τα χέρια.
Από την Κλεοπάτρα Κετσελίδη, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο
Το δεκατιανό, όπως και κάθε σνακ θέλουμε να είναι ελαφρύ αλλά και χορταστικό, να περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, καλά λιπαρά και μια πηγή πρωτεΐνης.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις συνταγές.
Τυροπιτάκια κουρού με 3 υλικά
Υλικά για 8 τυροπιτάκια
150g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150g γιαούρτι στραγγιστό 2%
80g τριμμένη φέτα κατσικίσια
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το γιαούρτι. Δημιουργούμε ένα ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Στο κάθε ζυμαράκι βάζουμε λίγη τριμμένη φέτα.
Κλείνουμε τα ζυμαράκια και σφραγίζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα τυροπιτάκια και προσθέτουμε προαιρετικά λίγο σουσάμι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Συνδυάζουμε με φρούτο ή «σουβλάκι φρούτων» όπως φαίνεται στην εικόνα
Σπιτικά ψωμάκια με 3 υλικά
Για 8 ψωμάκια
400g αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
400g στραγγιστό γιαούρτι 2%
150ml νερό
αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθομε για 8-10 λεπτά
Σχηματίζουμε 8 μπαλάκια με τρύπα στη μέση (αν ντόνατς)
Αναμιγνύουμε 1 αυγό με 2 κουταλιές νερό και 1 κουταλιά μέλι και αλείφουμε τα ψωμάκια
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, μυρωδικά, ανθό αλατιού κτλ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25-30’ μέχρι να ροδίσουν
Συνδυάζουμε με φρούτο
Σπιτικά bake rolls
Υλικά
1 μπαγκέτα ολικής άλεσης
ελαιόλαδο
αλάτι και μυρωδικά της αρεσκείας
Κόβουμε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες, ψεκάζουμε ή αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο πασπαλίζουμε με αλάτι, γλυκιά πάπρικα ή/και ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 7 λεπτά, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν και έτοιμα.
Συνδυάζουμε με φρούτο και ατομικό τυράκι.
Σπιτικές γκοφρέτες με φρυγανιές τύπου wasa
Υλικά
φρυγανιές τύπου wasa delicates
άλειμμα ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη
λιωμένη κουβερτούρα
Αλείφουμε το άλειμμα ξηρών καρπών ανάμεσα σε 2 φρυγανιές τύπου wasa. Κόβουμε στην μέση το «σαντουιτσάκι» που δημιουργήθηκε και το εμβαπτίζουμε στην λιωμένη σοκολάτα.
Συνδυάζουμε με ένα τοστάκι
Σάντουιτς με χούμους ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και λαχανικά
Συνδυάζουμε με φρούτο
Τριγωνάκια τορτίγιας με τυρί και λαχανικά (queasadillas)
Συνδυάζουμε με φρούτο
Το σημαντικό είναι να μην φοβόμαστε να πειραματιστούμε, να συνδυάσουμε γεύσεις και υφές ώστε να εκπαιδεύσουμε τους αισθητήρες των παιδιών και να διευρύνουμε τις διατροφικές τους επιλογές.
Θα χαρώ να μου στείλετε τις δημιουργίες σας στο instagram healthy_deli_nutrition
Healthy Deli Nutrition | Κλεοπάτρα Κετσελίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 3Α, Άλιμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109885010