H Κλεοπάτρα Κετσελίδη αναφέρει 10 τρόπους για να τρώμε υγιεινά, βιώσιμα και οικονομικά.

Άρθρο της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Κλεοπάτρας Κετσελίδη

 

Η προσπάθεια για έναν καλύτερο πλανήτη ξεκινά από τον καθένα από εμάς και πιο συγκεκριμένα μπορεί να ξεκινήσει από το πιάτο μας.

Η βιώσιμη διατροφή μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους και να υποστηρίξει πιο ηθικά συστήματα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.

Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, μια φιλική προς το περιβάλλον διατροφή δεν είναι ασύμφορη οικονομικά

Ακολουθούν 10 τρόποι για να τρώμε υγιεινά, βιώσιμα και οικονομικά:

Επιλέξτε τοπικά προϊόντα

Τα εγχώρια τρόφιμα και ειδικά όσα καλλιεργούνται σε περιοχές κοντά στον τόπο κατοικίας μας, απαιτούν λιγότερα μέσα μεταφοράς για να φτάσουν σε εμάς, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα έχει το μειωμένο κόστος.

Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Τα τρόφιμα που συλλέγονται στην εποχή τους, τείνουν να είναι στο αποκορύφωμα της ωρίμανσης και της γεύσης τους – και μερικές φορές έχουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι το μπρόκολο που καλλιεργείται στην σωστή εποχή, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το μπρόκολο που καλλιεργείται εκτός εποχής.

Τα εποχικά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ακριβά από αυτά που είναι εκτός εποχής.

Από περιβαλλοντική άποψη, η εποχιακή διατροφή υποστηρίζει τους φυσικούς κύκλους ανάπτυξης των τροφίμων και δεν απαιτεί τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Προγραμματισμός (meal prep)

Ο προγραμματισμός γευμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή, δίνοντάς μας τον έλεγχο του τι ακριβώς πρόκειται να φάμε και προωθώντας τους διατροφικούς στόχους μας.

Η δημιουργία μιας λεπτομερούς λίστας για το σούπερ μάρκετ, διατηρεί τις δαπάνες ελεγχόμενες, αποτρέποντας τις παρορμητικές αγορές.

Επιπλέον, όταν οργανώνουμε τα ψώνια μας, δεν καταλήγουμε να πετάμε φαγητό.

Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταναλώνεται ποτέ, αυξάνοντας έτσι των όγκο στις χωματερές.

Καταναλώστε τα left overs

Δεδομένου ότι η ελαχιστοποίηση των απορριπτόμενων τροφών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναλάβουμε δράση για τον πλανήτη.

Εκτός από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η κατανάλωση υπολειμμάτων μας εμποδίζει να ξοδέψουμε χρήματα για delivery.

Δημιουργικές λύσεις, όπως το να επαναχρησιμοποιήσουμε το κρέας που περίσσεψε ως γέμιση σε αραβική πίτα, να προσθέσουμε επιπλέον φρούτα και λαχανικά σε μια σαλάτα ή να προσθέσετε ζυμαρικά ή ρύζι σε μια σούπα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο κονσερβοποίησης (και κατάψυξης)

Η κατάψυξη και η κονσερβοποίηση είναι απλοί και προσβάσιμοι τρόποι συντήρησης των τροφίμων στο σπίτι.

Η κατάψυξη είναι η πιο εύκολη μέθοδος και πολλά τρόφιμα καταψύχονται με ασφάλεια.

Η κονσερβοποίηση απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα τρόφιμα για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες (πχ κονσερβοποίηση σάλτσας ντομάτας το καλοκαίρι)

Ψωνίστε στις λαϊκές αγορές και χύμα προϊόντα

Η λαϊκή αγορά είναι ένας θησαυρός εξοικονόμησης χρημάτων και περιβαλλοντικών οφελών.

Η αγορά προϊόντων χωρίς συσκευασία μειώνει σημαντικά το κόστος, ειδικά όταν πρόκειται για πιο ακριβά είδη όπως ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κα. Επιπλέον, όταν προμυθεόμαστε την ακριβή ποσότητα που χρειαζόμαστε (και όχι όση ποσότητα υπάρχει σε μια συσκευασία), μειώνουμε την πιθανότητα να σπαταλήσουμε φαγητό.

Μπορούμε να φέρουμε τις δικές μας επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες.

 

Τρώτε λιγότερο κρέας (και περισσότερα φρούτα και λαχανικά)

Η επιλογή περισσότερων φυτικών \ έναντι ζωικών τροφών μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα, να βοηθήσει το περιβάλλον και να ενισχύσει την υγεία μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζωικά προϊόντα συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, στη χρήση νερού και στην υποβάθμιση του εδάφους.

Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια κοστίζουν συχνά μισή τιμή από το κρέας.

Φυτέψτε στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η οικιακή κηπουρική μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενός νοικοκυριού, ενώ η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων των τροφών για τον κήπο σας, συμβάλει στην μείωση του όγκου απορριμμάτων.

Παρόλο που η κηπουρική μπορεί να είναι χρονοβόρα, αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο ανακούφισης από το άγχος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με τον κήπο δύο φορές την εβδομάδα ενίσχυε την αίσθηση ευεξίας, ενώ μειώνει το στρες.

Αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υποστεί πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα, σάκχαρα, λίπη και συντηρητικά.

Η διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα συνδέεται με πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και πολλοί τύποι καρκίνου.

Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν το περιβάλλον επειδή τα πολυάριθμα συστατικά τους σημαίνουν ότι το συνολικό τους αποτύπωμα άνθρακα είναι αρκετά μεγάλο.

Ο ρόλος μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι απλός και ξεκινάει από το σπίτι μας.

Ακόμη και μερικές μικρές αλλαγές, όπως η περιστασιακή επιλογή φυτικής πρωτεΐνης αντί της ζωικής ή η αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων είναι μια καλή αρχή για έναν πιο οικολογικό και οικονομικό τρόπο ζωής.

 

Healthy Deli Nutrition | Κλεοπάτρα Κετσελίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 3Α, Άλιμος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109885010