Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρομυοδιέργερσης σε σχέση με τη συμβατική προπόνηση
Από τον Γιώργο Περιβολάρη
Στην Ευρώπη αποτελεί βασικό σύστημα εκγύμνασης επαγγελματιών αθλητών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το EMS (Electric Muscle Stimulation). Ωστόσο, ακόμη ο κόσμος δεν το γνωρίζει καλά.
Τι είναι, λοιπόν, το EMS;
Πρόκειται για ένα μηχανισμό που γυμνάζει το σώμα με σύστημα ηλεκτρομυοδιέργερσης. Μέσω του ηλεκτρισμού επιτυγχάνεται μυική σύσπαση και το σώμα αντιλαμβάνεται το ίδιο ερέθισμα σαν να κάνει άσκηση με αντιστάσεις. Ο ηλεκτρισμός σε συνδυασμό με την κίνηση και τη σύσπαση του ίδιου του ασκούμενου έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύει ταυτόχρονα 300 μυικές ομάδες ή αλλιώς 650 μύες δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορεί να γυμναστεί οποιοσδήποτε με αυτό από ηλικίες 18 έως και άνω των 70 ετών, αρκεί να μην πάσχει από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, να μην είναι έγκυος και να μην έχει βηματοδότη.
Έχει αναγνωριστεί απ τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών και δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια στον οργανισμό. Επίσης δεν υπάρχει κανένας μυϊκός τραυματισμός καθώς οι ασκήσεις που γίνονται είναι όλες αερόβιες
Το EMS ξεκίνησε και εφευρέθηκε στη Γερμανία για θεραπευτικούς λόγους αρχικά καθώς βοηθάει και ενδυναμώνει τους μυς. Μετέπειτα εξελίχτηκε και στο κομμάτι του fitness. Βοηθάει ανθρώπους που πάσχουν από παραλύσεις στα άκρα, ημι-παρέσεις, οσφυαλγίες ενώ παράγει ακόμα και καρδιακό έργο για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
Αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο εκγύμνασης καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (20 λεπτά) πραγματοποιούμε μια προπόνηση υψηλής έντασης που ξεπερνά τις τρεις ώρες μιας τυπικής επίσκεψης στο γυμναστήριο. Έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε καύση λίπους και σε σύσφιξη. Εξαφανίζει τη κυτταρίτιδα καθώς και το φούσκωμα της κοιλιακής χώρας, ενώ επιτυγχάνει και ενδυνάμωση των ραχιαίων. Δέκα συνεδρίες θα είναι υπέρ αρκετές για να σας πείσουν και ήδη θα έχετε αρχίσει να παρατηρείτε διαφορά.
Η αύξηση του cpk (κρεατινικη κιναση) είναι το μόνο μειονέκτημα αυτού του τρόπου εκγύμνασης. Λόγω της υπέρ λειτουργίας των μυών αυξάνεται ο συγκεκριμένος δείκτης που δείχνει ότι όντως γίνεται δουλειά στους μύες, όμως μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση, γι’ αυτόν τον λόγο θέλει maximum 2 φορές την εβδομάδα και όχι πάνω από 20′ με απόσταση τουλάχιστον τριών ημερών μεταξύ κάθε συνεδρίας.
Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας πάνω στο EMS είναι το MyoFX. Η διαφορά με τους άλλους μηχανισμούς είναι ότι τη συσκευή τη φέρει πάνω του ο ασκούμενος. Έτσι γλιτώνει τη σύνδεση με καλώδια και έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προκειμένου να εκτελέσει τις ασκήσεις. Ο προπονητής ορίζει τις τιμές μέσω tablet, ωστόσο και πάλι οφείλει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αθλούμενο.
* Ο Γιώργος Περιβολάρης είναι πιστοποιημένος EMS trainer
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθ υνση [email protected]