Εκτός από έκπληξη της χρονιάς, ο τρόπος που παίζει η Ζαλγκίρις είναι και πρότυπο. Ενόψει και του αποψινού, δεύτερου αγώνα με τον Ολυμπιακό, το AllStar Basket σας παρουσιάζει σε video μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική ανάλυση των Λιθουανών.

Στην αρχή δείχνουμε τα δύο τρίποντα του Αρτούρας Μιλάκνις. Μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είναι προϊόν πολύ οργανωμένης επίθεσης. Το συγκεκριμένο special play (που ονομάζεται hammer) το είχαμε δει και πριν από δύο χρόνια, από την Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκιέρι, όπου με πρωταγωνιστή, τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού, νίκησε την ελληνική ομάδα στο Μπάμπεργκ.

Post up: Η Ζαλγκίρις προσπάθησε να τιμωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή έγινε στα σκριν ή οποιοδήποτε “μις ματς” υπήρχε στο χαμηλό ποστ.

Spot up: Εδώ φαίνεται η πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και η υπομονή στην επίθεση των Λιθουανών που έχουν παράλληλα πολύ καλές αποστάσεις (spacing).

Το αποτέλεσμα ήταν να βγάλουν αρκετά αμαρκάριστα σουτ, ενώ δεν δίστασαν να σουτάρουν τρίποντο στον αιφνιδιασμό αφού όμως δημιούργησαν πάλι πολύ καλές αποστάσεις και όλες τις προϋποθέσεις.

Pick & roll, ball handler: Βασικά με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Πάνγκος και τον Μπένο Ούντριχ εκμεταλλεύτηκαν πολύ καλά τα σκριν των ψηλών για να δημιουργήσουν καλές προϋποθέσεις για σουτ. Φαίνεται και το short roll του Γιανκούνας το οποίο δημιουργούσε καλές αποστάσεις ενώ επίσης φαίνεται η σημασία στη λεπτομέρεια που δίνει ο coach Γιασικεβίτσιους, από ένα πίσω σκριν που κάνει ο Μιλάκνις στον Ντέιβις είτε για πάσα πάνω από τη στεφάνη, είτε για να έχει καλή θέση για το επιθετικό ριμπάουντ, έπειτα από το σουτ του Πάνγκος.

Οι παίκτες της Ζαλγκίρις είχαν πολύ μεγάλη υπομονή, είτε για να κάνουν μεγάλες επιθέσεις, είτε για να βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να εκτελέσουν.

Επίσης χρησιμοποίησανπολύ καλά τα pick n roll για το transition παιχνίδι τους, όπως φαίνεται στη φάση με τον Βασίλιε Μίσιτς.

Pick & roll, με rollman: Αξιοποίησαν πάρα πολύ καλά τον Ντέιβις, ακόμα και με pick & roll στο χαμηλό ποστ που είναι μια συνθήκη που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη.

Σε αυτό το παιχνίδι, σε αντίθεση με εκείνο της κανονικής περιόδου δεν σκόραραν καθόλου με τα short roll του Γιανκούνας, ίσως επειδή και ο Ολυμπιακός ήταν υποψιασμένος από το πρόσφατο παιχνίδι αλλά και πιο πλήρης.

Of screen: Επίθεση βασικά, για τον Πάνγκος και τον Μιλάκνις. Παίρνοντας τα σκριν βγαίνουν, είτε για τρίποντο είτε για κόψιμο μέσα στο καλάθι και πάσα κάτω από το καλάθι.

Επιθετικό ριμπάουντ (Off.REB.): Τα επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις τα οποία πλήγωσαν πολύ τον Ολυμπιακό. Όχι μόνο από πόντους που δέχτηκε, με πιο χαρακτηριστική τη φάση του επιθετικού ριμπάουντ του Πάνγκος στο +4 του Ολυμπιακού (65-61), αλλά και με ανανέωση επίθεσης από τον μετρ του είδους Παούλιους Γιανκούνας.

Θυμηθείτε εδώ την ανάλυση του ζευγαριού Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις

Θυμηθείτε εδώ την αντίστοιχη τεχνική ανάλυση για τα plays της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Παναθηναϊκό.