Ο δημοσιογράφος των αθλητικών καναλιών της NOVA και συνεργάτης του All Star Basket, Χρήστος Καούρης γράφει για το σχεδιασμό και την εκτέλεση μιας τηλεοπτικής μετάδοσης.
Δεν έχει σημασία αν προετοιμαστεί κανείς για μία ώρα ή για μία εβδομάδα πριν από την τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα μπάσκετ, αν δεν τηρήσει τον χρυσό κανόνα: η εικόνα έχει πάντα προτεραιότητα. Πολύτιμες και χρήσιμες οι γνώσεις, αλλά και η μεγαλύτερη ανθρώπινη μπασκετική εγκυκλοπαίδεια κινδυνεύει να πέσει σε παγίδα αν αγνοήσει την αλήθεια της εικόνας.
Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν όρια στο πόσο ενδελεχώς μπορεί να προετοιμαστεί κανείς πριν τον αγώνα. Τα βασικά κομμάτια έχουν να κάνουν με τις απουσίες (τραυματισμοί ή άλλα συμβάντα), τη φόρμα των ομάδων (νίκες – ήττες τουλάχιστον στα 5 τελευταία παιχνίδια), τα εντός/εκτός έδρας πεπραγμένα τους, την πορεία, τα τελευταία και τα προσεχή παιχνίδια τους στα εθνικά πρωταθλήματα, την παράδοση των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τι έχει ειπωθεί σε επίπεδο δηλώσεων πριν από τα παιχνίδια, μήπως και προκύψει κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί. Μία βόλτα στις ξένες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη για να «μυρίσει» κανείς κλίμα και να διαβάσει τα τελευταία νέα.
Από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να διατηρεί αρχείο κάθε ομάδας (π.χ στην Ευρωλίγκα), έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε βιογραφικά στοιχεία κάθε παίκτη. Οι ιδιαίτερες ιστορίες, τα παρατσούκλια κάθε παίκτη έχουν τη χρησιμότητα τους σε περίπτωση που «πέσει» κανείς πάνω σε μια μεγάλη βραδιά του, ή αν το παιχνίδι είναι τόσο αδιάφορο λόγω μεγάλης διαφοράς που πρέπει κάπως να το «χρωματίσει» κανείς. Σε αυτό το αρχείο προστίθεται και τα αγωνιστικά πεπραγμένα κάθε παίκτη, ειδικά αν είναι σε φόρμα (π.χ πόντοι-ριμπάουντ στα 5 τελευταία) ή αν βρίσκεται ψηλά στις στατιστικές κατηγορίες της χρονιάς.
Το πιθανότερο είναι πως από τις σημειώσεις που φέρνει ένας σπίκερ μαζί του πρόκειται να χρησιμοποιήσει το πολύ το 10%, ποσοστό που μειώνεται δραματικά αν τα παιχνίδια είναι ντέρμπι, με πολλές εντυπωσιακές φάσεις και συνεχείς εναλλαγές στο προβάδισμα. Αυτό δεν σημαίνει πως η προετοιμασία δεν θα πρέπει να είναι άρτια: καλύτερα να είναι κανείς προετοιμασμένος έτσι ώστε να μπορεί να προσθέσει 1-2 στοιχεία που θα δώσουν «χρώμα» στη μετάδοση του, κι ας μείνουν τα περισσότερα αχρησιμοποίητα.
Ακόμα και αν στη διάθεση του είναι πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, η βαρύτητα της μετάδοσης πρέπει να είναι πάντα στην τηλεοπτική εικόνα, αφού είναι αδύνατον ο τηλεθεατής να απορροφήσει την πληροφορία που του δίνει ο σπίκερ αν είναι προσηλωμένος στη δράση εντός παρκέ. Το να διαλέγει κανείς τις στιγμές που θα πληροφορήσει έρχεται φυσικά με την εμπειρία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει στο κοινό μια ψυχαγωγική εμπειρία με χρήσιμες δόσεις πληροφόρησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΟΥΡΗΣ