Γιάο Μινγκ

Ο πρώην σταρ των Χιούστον Ρόκετς, Γιάο Μινγκ, παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του εθνικού πρωταθλήματος μπάσκετ της Κίνας.

Ο Γιάο Μινγκ ανέλαβε τη διοίκηση της Κινεζικής Εταιρείας Καλαθοσφαίρισης το 2017.

Ένας οκτώ φορές All-Star του NBA, ο Μινγκ ηγήθηκε των προσπαθειών για την εμπορευματοποίηση της κορυφαίας κατηγορίας.

Μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της CBA ευχαριστούσε τον Γιάο για τις υπηρεσίες του. Δεν έδωσε καμία ένδειξη για τον λόγο πίσω από την αποχώρηση του Μινγκ εκτός από το ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι ήταν ώρα για μια νέα ηγεσία.

Ο Γιάο ήταν ένας από τους πρώτους Κινέζους αθλητές που έγινε γνωστός σε διεθνές επίπεδο όταν οι Χιούστον Ρόκετς τον επέλεξαν στο Νο1 του ντραφτ το 2002. Έπαιξε για οκτώ σεζόν στο ΝΒΑ πριν αποσυρθεί το 2011, επικαλούμενος χρόνιους τραυματισμούς.

Οι καταγγελίες για διαφθορά ταλαιπωρούν το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Δύο ομάδες, οι Jiangsu Dragons και οι Shanghai Sharks, αποβλήθηκαν από τους τελικούς του πρωταθλήματος τον περασμένο μήνα, αφού διαπιστώθηκε ότι επιδόθηκαν σε αντιαθλητική συμπεριφορά και σε μια σειρά λαθών που οδήγησαν σε μια νίκη με ανατροπή των Sharks.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε ύποπτο και κατέληξε σε άμεση έρευνα και τιμωρίες και για τις δύο ομάδες. Οι διευθυντές και το προπονητικό επιτελείο από κάθε ομάδα έχουν αποκλειστεί από το πρωτάθλημα για έως και πέντε χρόνια.

Τα πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου της Κίνας έχουν προσελκύσει ξένα ταλέντα και εμπορικές συμφωνίες, αλλά επιβαρύνονται από αβέβαιες ιδιοκτησίες και την επιρροή της κυβέρνησης. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν τεθεί υπό έρευνα για δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς.

Ο αντικαταστάτης του Γιάο είναι ο βετεράνος αθλητικός δημοσιογράφος Xu Jicheng, ο οποίος υπηρέτησε σε επιτροπές που υποβάλλουν προσφορές και επιβλέπουν τη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 και των Χειμερινών Αγώνων του περασμένου έτους.

Το μπάσκετ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα, κυρίως λόγω της ιστορικής καριέρας του Γιάο στο ΝΒΑ. Αυτό συμβαίνει παρά την επίμονη απαγόρευση προβολής των αγώνων του ΝΒΑ στην Κίνα, αφού ένα στέλεχος ομάδας του NBA εξόργισε το Πεκίνο με σχόλια που υποστηρίζουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ.