allstarbasket.gr
Λουίς Σκόλα

Το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή (15/9) στο Πεκίνο, ήταν το πρώτο με συμμετοχή 32 ομάδων, αλλά και το πιο συναρπαστικό και αμφίρροπο της ιστορίας!

Η τρομερή Ισπανία των Ρούμπιο, Μ. Γκασόλ, Γιούλ, Ρούντι αναδείχθηκε πανάξια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 2006.

Τα τρία μεγάλα φαβορί για μετάλλιο πριν το Παγκόσμιο, οι -με πολλές απουσίες- ΗΠΑ (7η), η Σερβία (5η) και η Ελλάδα (11η) έμειναν εκτός τετράδας, εκεί που βρέθηκαν η ασημένια Αργεντινή του αγέραστου Λουίς Σκόλα, η χάλκινη Γαλλία που απέκλεισε τους Αμερικανούς στα προημιτελικά, αλλά και η Αυστραλία που βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τετράδα, αλλά δεν κατάφερε να φύγει με ένα μετάλλιο από την Κίνα.

Εκπλήξεις τις διοργάνωσης αποτέλεσαν η Τσεχία (6η) και η Πολωνία (8η), οι οποίες μπήκαν στην οκτάδα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τα power rankings.

Στους συνολικά 92 αγώνες που έλαβαν χώρα σε 8 πόλεις της Κίνας μέσα σε διάστημα 16 ημερών είχαμε τρομερές εκπλήξεις και ανατροπές!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μικρός τελικός, εκεί όπου οι Γάλλοι επέστρεψαν από το -15 απέναντι στην Αυστραλία και κατέκτησαν back-to-back χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού τα είχαν καταφέρει και στην Ισπανία το 2014.

Ο MVP του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ήταν χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος σταρ αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο παίκτης με τον οποίο ήθελαν σαν τρελοί μια selfie οι Κινέζοι φίλαθλοι, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν τις εμφανίσεις των Μιλγουόκι Μπακς με το Νο34!

allstarbasket.gr

MVP του τελικού αλλά και ολόκληρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναδείχθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Ρίκι Ρούμπιο, αλλά ο MVP στις καρδιές ολόκληρου του μπασκετικού πλανήτη ήταν ο 39χρονος (και βάλε) Λουίς Σκόλα!

Το τοτέμ και ο ζωντανός θρύλος της Αργεντινής έφτασε τις 5 συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα, μετρώντας πλέον δύο ασημένια μετάλλια (2002, 2019).

Στον τελικό με την Ισπανία έφτασε τις 41 συμμετοχές σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου και έπιασε στην πρώτη θέση τον Βραζιλιάνο Ουμπιρατάν Περέιρα Μασιέλ, που μετρούσε κι αυτός 41 συμμετοχές σε 5 Παγκόσμια Κύπελλα!

Ο ηγέτης της Αργεντινής είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης και δεύτερος όλων των εποχών, πίσω από τον θρύλο της Βραζιλίας, Όσκαρ Σμιντ!

Στον αγώνα της Αργεντινής με τη Νιγηρία, ο Σκόλα πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των κορυφαίων ριμπάουντερ από το 1994 και στη δεύτερη της λίστας με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών της διοργάνωσης, αφήνοντας στην 3η θέση τον Αυστραλό θρύλο, Άντριου Γκέιζ.

Ο… έφηβος Σκόλα έχασε στον τελικό με την Ισπανία την ευκαιρία να γίνει ο γηραιότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, σε ηλικία 39 ετών, 4 μηνών και 17 ημερών!

Τον τίτλο αυτόν πανηγυρίζει ο πρωταθλητής ΝΒΑ, Μαρκ Γκασόλ, σε ηλικία 34 ετών, 7 μηνών και 18 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του τεράστιου Ντομινίκ Γουίλκινς (34 ετών, 7 μηνών, 3 ημερών) που κρατούσε από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994…

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Παγκόσμιου μπάσκετ που κατακτά την κορυφή του κόσμου και του NBA (έστω και ως ασίσταντ του Νικ Νερς στους Τορόντο Ράπτορς), ενώ και ο Μαρκ Γκασόλ μπήκε στο πάρα πολύ κλειστό κλαμπ, με τον Λαμάρ Όντομ (2010), όντας πρωταθλητής NBA και κόσμου την ίδια χρονιά.

allstarbasket.gr

Η τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019

  1. Ισπανία (Χρυσό μετάλλιο και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

2. Αργεντινή (Ασημένιο μετάλλιο και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

3. Γαλλία (Χάλκινο μετάλλιο και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

4. Αυστραλία (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

5. Σερβία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

6. Τσεχία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

7. ΗΠΑ (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

8. Πολωνία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

9. Λιθουανία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

10. Ιταλία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

11. Ελλάδα (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

12. Ρωσία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

13. Βραζιλία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

14. Βενεζουέλα (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

15. Πουέρτο Ρίκο (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

16. Δομινικανή Δημοκρατία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

17. Νιγηρία (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

18. Γερμανία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

19. Νέα Ζηλανδία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

20. Τυνησία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

21. Καναδάς (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

22. Τουρκία (πρόκριση σε προολυμπιακό τουρνουά)

23. Ιράν (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο)

24. Κίνα

25. Μαυροβούνιο

26. Κορέα

27. Ανγκόλα

28. Ιορδανία

29. Ακτή Ελεφαντοστού

30. Σενεγάλη

31. Ιαπωνία (πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως διοργανώτρια)

32. Φιλιππίνες

 

Διαβάστε ακόμα:

Το πανόραμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου