www.allstarbasket.gr
Indiba

Ο διακεκριμένος φυσικοθεραπευτής Μάνος Παπαμανώλης αναλύει την πελματιαία απονεύρωση που ταλαιπωρεί πολλούς αθλητές, κι ειδικά του μπάσκετ. Που οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται.

Του Μάνου Παπαμανώλη

Η πελματιαία απονεύρωση  είναι η ανατομική δομή που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του πέλματος και ενώνει την πτέρνα με το πρόσθιο πόδι και τα μετατάρσια.. Υποστηρίζει την ποδική καμάρα και απορροφά τις δυνάμεις  που αναπτύσσονται στο πόδι κατά την φόρτιση. Ως πελματιαία απονευρωσίτις ορίζεται η φλεγμονή ή και μερική ρήξη της πελματιαίας απονεύρωσης λόγω υψηλών φορτίσεων.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι οι εξής:
Κοιλοποδία
Παχυσαρκία
Αλλαγή-αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας
Επανειλημμένες φορτίσεις (αθλήματα όπως μπάσκετ,βόλεϊ ,στίβος κ.α)
Χρόνια τενοντίτιδα αχιλλείου τένοντα

Κλινική εικόνα
Η πελματιαία απονεύρωση παρουσιάζεται με πόνο στην πτέρνα  συνήθως στην έσω επιφάνεια αυτής, ενώ μπορεί να υπάρχει και δυσκαμψία στην ποδοκνημική. Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα με την πρωινή έγερση ή μετά από σωματική άσκηση.

Διάγνωση –Διαφορική διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση ή και με την βοήθεια της MRI άκρου ποδός.

Η διαφορική διάγνωση είναι α) ακανθα πτέρνης, β)αντιδραστική διαταραχή που συνοδεύει την Β1) γονορια,Β2) νόσο του Reiter, Β3) αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Θεραπεία
Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι κατά βάση συντηρητική (σπάνια και χειρουργική). Εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης από εξειδικευμένο κέντρο φυσικοθεραπείας που περιλαμβανει:

1) παγοθεραπεία (σύγχρονη κρυοθεραπεία GAME READY)

2) κρουστικός υπέρηχος (shockwave therapy)

3) INDIBA

4) ασκήσεις διατάσεις γαστοκνημίας με εφαρμογή kinisiotaping

5) προοδευτική ενδυνάμωση

6) πέλματα ειδικής κατασκευής για αποφόρτιση των δυνάμεων

Βασική θεραπεία πλέον για την πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο κρουστικός υπέρηχος (shockwave therapy).

www.allstarbasket.gr
Κρουστικός υπέρηχος

Η εφαρμογή κρουστικών υπερήχων έχει σαν αποτέλεσμα μείωση πόνου

α)αύξηση αιμάτωσης / οξυγόνωσης β) αύξηση ενδορφίνων γ) αύξηση μεταβολισμού δ) επιτάχυνση διαδικασιών επούλωσης τραυματισμένου ιστού ε) επιτάχυνση της απορρόφησης ασβεστωμάτων / αποτιτανώσεων.

www.allstarbasket.gr
Κρουστικός υπέρηχος

Ο χρόνος κάθε συνεδρίας αλλά και ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών είναι μικρός, δίνοντας ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο φυσικό μέσο.
Στους αθλητές υψηλού επιπέδου η θεραπεία του  shockwave στην πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να γίνει παράλληλα και με την εφαρμογή του indiba (μοναδική και πατενταρισμένη μη-επεμβατική τεχνολογία για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων) και να συνδυαστεί με την σύγχρονη κρυοθεραπεία Game ready.
Ο χρόνος αποκατάστασης μειώνεται δραματικά σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

www.allstarbasket.gr
Θεραπεία με Indiba

Οι ασκήσεις θα γίνουν (αρχικά διατάσεις γαστροκνήμιας και στη πορεία σωστή ενδυνάμωση) πριν μπει ο αθλητής στο γήπεδο. Τέλος πρέπει να γίνει πελματογράφημα και να κατασκευαστούν ειδικά πέλματα για την αποφόρτιση των δυνάμεων. Μέσα στα πλαίσια της αποκατάστασης ίσως να χρειαστεί και ειδική εφαρμογή με kinesiotaping όπως και ειδικό δέσιμο με taping.

www.allstarbasket.gr
Πελματογράφημα

*Ο Μάνος Παπαμανώλης είναι ιδιοκτήτης του κέντρου φυσικοθεραπείας Παπαμανώλης Εμμανουήλ-Ρηγογιάννη Χρυσούλα, Physical Therapy  στο Περιστέρι.(Διεύθυνση, Πραξιτέλους 22 & Πτολεμαΐδος. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:210 5775739, 210 5775716)

Είναι μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotaping Association, εξειδικευμένου στο INDIBA Activ.

Επίσης, είναι φυσικοθεραπευτής της ΚΑΕ Λαύριο MEGABOLT, συνεργάτης της ΚΑΕ Πανιώνιος BΙΚΟΣ Cola και Ιωνικού Νικαίας BC.

 

ΠροηγούμενοΔύο άσοι κι ένα under στη Euroleague
ΕπόμενοΤο πρώτο ευρωπαϊκό της Ολίμπια Μιλάνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.