Ολοκληρώθηκαν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το allstarbasket.gr παραθέτει τον απόλυτο οδηγό του επιλόγου της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022.
Αποτελέσματα, σημαντικά γεγονότα, αριθμοί, videos αλλά και δεκάδες άγνωστες ομάδες «παρελαύνουν» σε αυτό το μακροσκελές αφιέρωμα για το κλείσιμο της σεζόν.
Θα δείτε ότι τα ολοκληρωμένα πρωταθλήματα έχουν δίπλα τους ένα ✔️
Ένα μόνο ούτε έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει, διότι πολύ απλά η πλειοψηφία των ισχυρών αυτού του πλανήτη δεν θα αλλάξει ποτέ μυαλά.
Ευχή όλων των φυσιολογικών ανθρώπων είναι το συντομότερο δυνατό και η Ουκρανία να ξαναπαίξει μπάσκετ.
AΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ ✔️
Τα δύο μεγαλύτερα «χαρτιά» της συγκεκριμένης λίγκας, αμφότερα από τη Σερβία, χρειάστηκε να φτάσουν ως το τέλος για να λύσουν τις διαφορές τους από τη στιγμή που η Παρτιζάν αποδείχθηκε σκληρό καρύδι.
Ο Ερυθρός Αστέρας μετρούσε 4-1 (μία νίκη στην κανονική περίοδο, μία στον τελικό του Κυπέλλου, δύο στους τελικούς) και ήταν το φαβορί για τον τίτλο.
Η Παρτιζάν, όμως, που μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο του Game 3 από το -7, ανέτρεψε τα δεδομένα, επικράτησε 70-67 και στη συνέχεια ισοφάρισε τη σειρά με το εντυπωσιακό 112-84.
Το βράδυ της 6ης Ιουνίου, στο κατάμεστο από «ερυθρόλευκους» οπαδούς «Aleksandar Nikolić Hall», αυτοί οι δύο εμβληματικοί σύλλογοι διεκδίκησαν ακόμη έναν τίτλο.
Έπειτα από ένα -ακόμη- επεισοδιακό «Večiti derbi», o Ερυθρός Αστέρας επικράτησε 80-77, έκανε το 6/7 (το έχασε μόνο το 2018 από την Μπούντουτσνοστ στον τελικό, ενώ το 2020 η διοργάνωση διακόπηκε λόγω Covid) και έπιασε την «αιώνια» αντίπαλό του στις έξι κατακτήσεις.
AΛΒΑΝΙΑ ✔️
Σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις έχει μπει την τελευταία διετία η Τεούτα, η οποία πέτυχε back-to-back και έφτασε τα τέσσερα πρωταθλήματα (είχε πάρει επίσης το 1947 και το 1955).
H ομάδα του Δυρραχίου ήταν πρώτη στην κανονική περίοδο, ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία (98-78, 119-66) το εμπόδιο της Κάμζα στα ημιτελικά και νίκησε 3-1 τη Βλάζνια στους τελικούς (86-68, 71-90, 96-68, 68-53).
ΑΡΜΕΝΙΑ ✔️
Μόλις πέντε σεζόν έχουν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της VBET A-League, είδηση διόλου περίεργη αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις το 2016 η εθνική Ανδρών της Αρμενίας έλαβε μέρος στην πρώτη της επίσημη διοργάνωση – συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για Μικρές Χώρες, όπου συμμετείχαν και οι Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Ιρλανδία, Μάλτα, Μολδαβία, Ουαλία, Σαν Μαρίνο.
Φετινή πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ερεμπούνι, η οποία επιβλήθηκε 4-0 της Ουράρτου στους τελικούς (109-107 το τελευταίο παιχνίδι), αφού προηγουμένως επικράτησε 3-0 της Γκιουμρί στα ημιτελικά.
ΑΥΣΤΡΙΑ ✔️
Η Βιέννη (από το 2015 ονομάζεται BC GGMT Vienna για εμπορικούς λόγους) «σκούπισε» με 3-0 τους Τραϊσκίρχεν Λάιονς στα προημιτελικά και Γκρατς στα ημιτελικά, προτού έρθει η μονομαχία με τη Σβανς Γκμούντεν.
Στα πρώτα δύο ματς είχε εύκολο έργο, επικρατώντας 83-63 εντός και 87-72 εκτός έδρας, επομένως δικαιολογημένα είχαν ετοιμαστεί σαμπάνιες για το βράδυ της 29ης Μαΐου.
Αλίμονο. Η κάτοχος του τίτλου Σβανς έφυγε με το χορταστικό 107-86 από τη «Χάλμαν Ντόμε» και δεν επέτρεψε στη Βιέννη να κατακτήσει πρόωρα το 2ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.
Η σειρά μεταφέρθηκε ξανά στη «Volksbank Arena» του Γκμούντεν, όπου η τοπική ομάδα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει και να παρατείνει την αγωνία για τη στέψη, όμως, οι πρωτευουσιάνοι κυριάρχησαν και χάρη στο πειστικότατο 86-60 έφτασαν στο τρόπαιο.
ΒΕΛΓΙΟ ✔️
Η Οστάνδη διεύρυνε στις 8 κατακτήσεις την απόσταση από τη Μέχελεν, αφού τη νίκησε 3-1 (103-60, 74-84, 86-69, 91-83) στους τελικούς και έφτασε τα 23 πρωταθλήματα.
Νωρίτερα, στην ημιτελική φάση, είχε κάμψει διά περιπάτου (3-0) την αντίσταση της Μονς, αντιπάλου του Ιωνικού στο φετινό FIBA Europe Cup, αποδεικνύοντας ότι πολύ δύσκολα θα χάσει τον 11ο διαδοχικό τίτλο.
Τελευταία ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα πριν από την Οστάνδη ήταν η σπουδαία Σπιρού Σαρλερουά, η οποία πρώτευε από το 2007-08 μέχρι και το 2010-11.
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ✔️
Η ΜΖΤ Σκοπίων έφτασε δικαίως τα 9 πρωταθλήματα, επικρατώντας 3-1 της Πέλιστερ, η οποία ήταν πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου, στους τελικούς του πρωταθλήματος.
Η μετέπειτα τροπαιούχος άνοιξε το σκορ (91-76), η ομάδα της Μπίτολα ισοφάρισε (82-79 στην παράταση) και στη συνέχεια η σεζόν ολοκληρώθηκε με σκορ 86-62, 102-93.
ΒΟΣΝΙΑ & ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ✔️
Οι πέντε πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου (Σιρόκι, Σλόμποντα Τούζλα, Μπόρατς Μπάνια Λούκα, Λέοταρ, Σπαρς) συν την Ιγκοκέα από την Αδριατική Λίγκα, έλαβαν μέρος στη Liga 6.
Πρόκειται για ένα μίνι πρωτάθλημα που αναδεικνύει τον τροπαιούχο, ο οποίος αυτομάτως παίρνει και το εισιτήριο για την ABA Liga της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Η Ιγκοκέα δικαιολόγησε τον τίτλο του φαβορί, αφού έφτασε στον 8ο τίτλο και μείωσε στους τρεις τη διαφορά με την πολυνίκη Σιρόκι που, μαζί με τη Σπαρς, αρκέστηκε στην πρόκριση στη δεύτερη κατηγορία της Αδριατικής Λίγκας.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ✔️
Μετ’ εμποδίων εξελίχθηκε η ημιτελική φάση του βουλγαρικού πρωταθλήματος, αφού προέκυψε νομικό ζήτημα στο ζευγάρι Λέφσκι-Μπάλκαν Μπότεφγκραντ.
Συγκεκριμένα υποβλήθηκε καταγγελία περί παράνομης συμμετοχής του Γιόρνταν Μίντσεφ του συλλόγου της πρωτεύουσας στους πρώτους τρεις αγώνες της σειράς, οι οποίοι διεξήχθησαν στις 12, 14 και 17 Μαΐου.
Τελικά, στις 25 Μαΐου η Επιτροπή Διαιτησίας ανέτρεψε την απόφαση, τα αποτελέσματα παρέμειναν ως είχαν, ώσπου η Μπάλκαν έκανε το 3-1 με break στο Game 4 και πήρε την πρόκριση στους τελικούς.
Εκεί αντιμετώπισε τη Ρίλσκι Σπόρτιστ, η οποία είχε «σκουπίσει» με 3-0 τη Σπαρτάκ Πλέβεν στα ημιτελικά, νικώντας τη με 3-1 και βάζοντας τέλος στη σειρά.
ΓΑΛΛΙΑ ✔️
Η Βιλερμπάν ξεπέρασε το εμπόδιο της Ντιζόν στα ημιτελικά με 3-0, ενώ η Μονακό, αντίπαλος του Ολυμπιακού στα φετινά playoffs της EuroLeague, πέτυχε το 3-1 επί της Ορτέζ, αφού όμως λίγο έλειψε να πέσει θύμα επικής ανατροπής στο Game 4.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προημιτελικά η ομάδα του Πο έκανε την έκπληξη, θέτοντας νοκ-άουτ την Μπουλόν-Λεβαλουά, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της κανονικής περιόδου στην κορυφή.
Στους τελικούς που διεξάγονται με σύστημα best of 5, η Μονακό έκανε break (74-82), η Βιλερμπάν απάντησε με το εκκωφαντικό 91-54 κι, έπειτα, η σειρά πήγε στο Πριγκιπάτο.
Αρχικά, οι γηπεδούχοι επικράτησαν 83-80 κι έκαναν το 2-1, όμως, οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν ζωντανοί στο Game 4 με 85-68, και στο Game 5 της 25ης Ιουνίου στο “Αστρομπάλ”, η Βιλερμπάν νίκησε με 84-82 στην παράταση για να κατακτήσει έναν ακόμα τίτλο!
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ✔️
Άλμπα Βερολίνου, Λούντβιγκσμπουργκ, Βόννη και Μπάγερν Μονάχου «σκούπισαν» τους αντιπάλους τους στα προημιτελικά.
Στην ημιτελική φάση, η Άλμπα «καθάρισε» 3-0 τη Λούντβιγκσμπουργκ και προκρίθηκε στους τελικούς, όπου θα διεκδικήσει το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, προκειμένου να μειώσει στις τρεις κατακτήσεις τη διαφορά με την πολυνίκη Λεβερκούζεν.
Στο άλλο ζευγάρι, η Μπάγερν έκανε δύο «διπλά» και εκμηδένισε το πλεονέκτημα της δεύτερης της κανονικής περιόδου Βόννης, η οποία όμως απάντησε με το ίδιο νόμισμα στην «Audi Dome» και ισοφάρισε σε 2-2!
Επομένως, η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι υποχρεώθηκε να επανέλθει στο «σπίτι» του αντιπάλου για το Game 5, «φλέρταρε» να πέσει θύμα ιστορικής ανατροπής, ωστόσο επικράτησε 87-74, τελειώνοντας μία επική σειρά που επεφύλασσε μόνο break!
Στον πρώτο τελικό, η Άλμπα νίκησε με 86-73 την Μπάγερν, στον δεύτερο επικράτησε ξανά για το 2-0 με 71-58, στο Μόναχο και στις 17 Ιουνίου είχε την ευκαιρία για «σκούπα», αλλά έχασε με το βαρύτατο 60-90.
Στον τέταρτο τελικό, όμως, η Άλμπα ήταν εντυπωσιακή στο Μόναχο, νίκησε με 96-81 και κατέκτησε με 3-1 νίκες, το τρίτο συνεχόμενο και συνολικά 11ο πρωτάθλημα στην ιστορία της:
ΓΕΩΡΓΙΑ ✔️
Αφού έκαμψε τη σθεναρή αντίσταση της Μπατούμι στα ημιτελικά, η Κουταΐσι «σκούπισε» με 3-0 την Ολίμπι Τιφλίδας (96-88, 76-71, 73-65) και κατέκτησε το 2ο πρωτάθλημα της μόλις 12ετούς ιστορίας της.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον προπονητή της, ονόματι Κότε Τουγκούσι, ο οποίος ανέλαβε μόλις στα 32 του χρόνια και τώρα έχει κλείσει επταετία.
Με εκείνον στον πάγκο είχε επιτευχθεί το πρώτο πρωτάθλημα, εν έτει 2016, ενώ επί των ημερών του κατακτήθηκαν ακόμη τρία Κύπελλα και δύο Super Cup.
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ✔️
Το 1962 ιδρύθηκε ο παλιότερος μπασκετικός σύλλογος του κρατιδίου, ονόματι Blue Stars, ο οποίος θεωρείται και ο κορυφαίος από τη στιγμή που μέχρι το 2018 μετρούσε 26 πρωταθλήματα.
Τον Οκτώβριο του 2018, το κλαμπ πέρασε στα χέρια της Bavaria, χωρίς ωστόσο να σιγήσει σε επιτυχίες, όπως μαρτυρά και η φετινή κατάκτηση του τίτλου.
ΔΑΝΙΑ ✔️
Τέσσερις νίκες χρειάζονταν οι Μπάκεν Μπέαρς στους τελικούς με τη Σβέντμποργκ, τόσες πήραν σε ισάριθμες αναμετρήσεις, κι αφού προηγουμένως είχαν επιβληθεί με 3-0 της Ράντερς στα ημιτελικά.
Με εξαίρεση το τελευταίο ματς που έληξε 81-77, τα τρία προηγούμενα είχαν εξελιχθεί σε παράσταση για έναν ρόλο, καθώς η αντίπαλος του Περιστερίου στο φετινό FIBA Europe Cup επικράτησε 118-72 (εντός), 95-82 (εκτός) και 91-74 (εντός), κατακτώντας το 6ο διαδοχικό πρωτάθλημα.
ΕΛΒΕΤΙΑ ✔️
Διά περιπάτου κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της η Φρίμπουργκ Ολιμπίκ, αφού η Νοσατέλ υποκλίθηκε με 84-75, 93-46 και 94-56 στους τελικούς.
Ο τρομερός απολογισμός της ήταν 26 νίκες και μόλις 1 ήττα, από τη Λιόν ντε Ζενέβ στον πρώτο ημιτελικό, επομένως άξιζε πέρα για πέρα (και) αυτό το τρόπαιο.
ΕΣΘΟΝΙΑ ✔️
Έκπληξη καταγράφηκε στο εσθονικό πρωτάθλημα, μιας και η τέταρτη ομάδα της κανονικής περιόδου, η Πάρνου, ανέβηκε στον θρόνο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Στα ημιτελικά είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0 από την πρώτη της regular season Κάλεβ, όμως, πέτυχε επική ανατροπή (3-2).
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην έκτη της κανονικής περιόδου Τάρτου που έφτασε ως τους τελικούς, προτού λυγίσει με 3-0 από την τρομερή Πάρνου.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ✔️
Ήταν η καλύτερη ομάδα φέτος και το απέδειξε περίτρανα στα playoffs, δεδομένου ότι έφτασε ως το τέλος και σήκωσε το τρόπαιο.
Ο λόγος για τους Λέστερ Ράιντερς που απέκλεισαν με 2-0 νίκες την Πλίμουθ στα προημιτελικά και 2-0 τους Γκλάσκοου Ροκς στα ημιτελικά, προτού επικρατήσουν 78-75 των Λόντον Λάιονς στον τελικό.
Πλέον οι Ράιντερς, οι οποίοι πρώτευσαν ενώπιον 15.824 θεατών (ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα της BBL), υπολείπονται ενός πρωταθλήματος των Νιούκαστλ Ιγκλς (7-6 οι κατακτήσεις).
ΙΡΛΑΝΔΙΑ ✔️
Από τις 2 Απριλίου έχει ολοκληρωθεί το ιρλανδικό πρωτάθλημα, όταν οι Τράλι Γουόριορς λύγισαν με 78-72 τη Νέπτουν στον τελικό και έφτασαν στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον τελικό Κυπέλλου της 22ας Ιανουαρίου, το ζευγάρι ήταν το ίδιο, με τη νικήτρια ομάδα να επικρατεί 88-75 στη National Basketball Arena του Δουβλίνου.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ ✔️
Ενδιαφέρουσα έκβαση είχε το πρωτάθλημα της Ισλανδίας, από τη στιγμή που στους τελικούς προκρίθηκαν η τρίτη και η τέταρτη ομάδα της κανονικής περιόδου.
Η Βάλουρ, η οποία είχε «σκουπίσει» τη Θορ στα ημιτελικά, επικράτησε 3-2 της Τίνταστολ και ανέβηκε στον θρόνο για πρώτη φορά από το μακρινό 1983.
Ήταν σπουδαίο το finish της σεζόν, αφού πανηγύρισε 12 νίκες στις 14 τελευταίες αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα φυσικά το 73-60 στο Game 5 των τελικών.
ΙΣΠΑΝΙΑ ✔️
Το γεγονός ότι η έκτη ομάδα της κανονικής περιόδου Μπασκόνια «έσπασε» την έδρα της τρίτης Βαλένθια ήταν η είδηση της προημιτελικής φάσης της Liga Endesa.
Στα ημιτελικά, η Μπανταλόνα ήταν εκείνη που έγινε… trend μετά το break στο «Palau Blaugrana» στο Game 2, ωστόσο, η Μπαρτσελόνα απάντησε με το ίδιο νόμισμα στα εκτός έδρας Game 3 και 4.
Στο άλλο ζευγάρι, στη σκιά της περιπέτειας της υγείας του Πάμπλο Λάσο, η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε το 3-0 απέναντι στην Μπασκόνια, προτού πετύχει break στη Βαρκελώνη (75-88) και ανοίξει το σκορ στους τελικούς.
Η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε δύσκολα τη σειρά με το εντός έδρας 71-69 (οι φιλοξενούμενοι είχαν φρικτά παράπονα για το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα), ενώ στον τρίτο τελικό, το σκορ έγινε 2-1 με το άνετο 81-66.
Η Ρεάλ κατέκτησε το 36ο Πρωτάθλημα της ιστορίας της, αφού την Κυριακή νίκησε με 81-74 με MVP τον Έντι Ταβάρες και έκανε το 3-1 στις νίκες.
ΙΣΡΑΗΛ ✔️
Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή σεζόν στο Ισραήλ, αφού η Μακάμπι Τελ Αβίβ έμεινε χωρίς τίτλο για πρώτη φορά από το 2008.
Η πρώην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε ανοίξει το σκορ στα ημιτελικά με την Μπνέι Χερζλίγια, η οποία όμως πρώτα ισοφάρισε τη σειρά στην έδρα της κι έπειτα πέτυχε τρομερό break (74-96).
Απέναντι σε μια πρώην ομάδα ενός άλλου Έλληνα, του Στέφανου Δέδα, δηλαδή τη Χάποελ Χολόν (2-1 τη Χάποελ Ιερουσαλήμ με δύο break), η παρέα των Ντι Τζέι Κούπερ, Κρις Μπαμπ και Μόρις Κεμπ διεκδίκησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της που θα σήμαινε νταμπλ.
Όμως, το συγκρότημα του Γκάι Γκούντες πρώτα έκανε το break (71-78) και στη συνέχεια επιβλήθηκε 90-74 εντός έδρας, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα από το 2008.
ΙΤΑΛΙΑ ✔️
Η Αρμάνι Μιλάνο επέστρεψε στο “θρόνο” της Ιταλίας αφού στους τελικούς επικράτησε με 4-2 νίκες της Βίρτους Μπολόνια!
Η ομάδα του Μεσίνα κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, το βράδυ της 18ης Ιουνίου, όποπυ νίκησε με 81-64 στο Μεντιολάνουμ Φόρουμ για το 4-2.
To ξεκίνημα των τελικών (best of 7) επεφύλασσε break, με την ιστορική Ολίμπια Μιλάνο να επικρατεί 66-62 στη «Segafredo Arena», ενώ η ομάδα Σέρτζιο Σκαριόλο ισοφάρισε (75-68) και η Αρμάνι ανέκτησε το προβάδισμα (αυτή τη φορά εντός έδρας με 94-82).
Στις 14 Ιουνίου η Μιλάνο έκανε το 3-1 με 77-62, στις 16 Ιουνίου η Βίρτους μείωσε χάρη στο 84-78 και στις 18 Ιουνίου, στο Game 6, η Αρμάνι επικράτησε με 81-64 για να κατακτήσει το πρωτάθλημα!
Η παρέα του Μίλος Τεόντοσιτς έθεσε νοκ-άουτ τις Πέζαρο και Ντερτόνα με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ εύκολο έργο είχε και η ομάδα του Έτορε Μεσίνα απέναντι σε Ρετζιάνα και Σάσαρι.
Μιλάνο με 29 κατακτήσεις (προηγούμενη το 2018) και Βίρτους Μπολόνια με 16 (είναι η κάτοχος του τροπαίου), αποτελούν τις πιο επιτυχημένες ιταλικές ομάδες στο πρωτάθλημα.
ΚΟΣΟΒΟ ✔️
Δεύτερο διαδοχικό τίτλο (και συνολικά) κατέκτησε η Γκόλντεν Ιγκλ Ίλι, καθώς επικράτησε με 3-1 νίκες της Τρέπκα στους τελικούς του πρωταθλήματος.
Στο πρώτο ματς επικράτησε εντός έδρας με 63-62, στο δεύτερο νίκησε εκτός με 46-60, έπειτα δέχθηκε break με 55-58, όμως, ακολούθησε δικό της «διπλό» (64-70) και έφτασε στην κορυφή.
Η Τρέπκα είχε πανηγυρίσει για τελευταία φορά τη σεζόν 2011-12, όταν είχε επικρατήσει 3-2 της κορυφαίας κοσοβάρικης ομάδας, δηλαδή της Πρίστινα.
ΚΡΟΑΤΙΑ✔️
Δύο ιστορικές ομάδες, η Τσιμπόνα (πρώτη στην κανονική περίοδο) και η Ζαντάρ (τρίτη στην κανονική περίοδο πίσω από τη Σπλιτ, την οποία έθεσε νοκ-άουτ στα ημιτελικά), διεκδίκησαν στους τελικούς τον τίτλο του πρωταθλητή στην Κροατία.
Στο πρώτο ματς έγινε break (70-77), στο δεύτερο ο σύλλογος του Ζάγκρεμπ ισοφάρισε (77-73), στο τρίτο έκανε break (62-67), προτού αντιδράσει η Ζαντάρ (61-59) και στείλει τη σειρά σε Game 5, όπου η Τσιμπόνα επικράτησε 56-51.
Τελευταία φορά που είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στους τελικούς του κροατικού πρωταθλήματος ήταν τη σεζόν 2012-13, όταν η Τσιμπόνα είχε επιβληθεί 3-0.
ΚΥΠΡΟΣ ✔️
Βγαλμένο από σενάριο του Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν το φινάλε του κυπριακού πρωταθλήματος, μιας και ο Κεραυνός, με τον Μιχάλη Κακιούζη στον πάγκο, έκανε το break στη Λάρνακα, επικρατώντας 90-88 στην παράταση της τοπικής ΑΕΚ και έφτασε στο νταμπλ.
Στα πρώτα τέσσερα ματς, οι γηπεδούχοι είχαν υπερασπιστεί εύκολα ή πολύ εύκολα τις έδρες τους, ώσπου στο Game 5 ο Άρης Κορωνίδης έβαλε δύο τρίποντα στα τελευταία 80’’ κι έσωσε προς στιγμήν την ομάδα του.
Στην παράταση, όμως, δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε νέο τρίποντο σε «νεκρό» χρόνο, με αποτέλεσμα ο Κεραυνός να… ξεχρεώσει το περυσινό γραμμάτιο (ήττα στο πέμπτο παιχνίδι από την ΑΕΚ Λάρνακας).
ΛΕΤΟΝΙΑ ✔️
Όταν ένας φιναλίστ σημειώνει πάνω από 90 πόντους μέσο όρο σε πέντε τελικούς (οι λιγότεροι ήταν 88 στη μοναδική ήττα της σειράς), πολύ δύσκολα χάνει το τρόπαιο.
Η Ρίγα επικράτησε 4-1 της Βέντσπιλς, πανηγύρισε το 4ο σερί πρωτάθλημα και 9ο συνολικά, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τον αντίπαλό της σε κατακτήσεις.
Στον τελευταίο τελικό, ο Κρίστερς Ζόρικς έβαλε το τρίποντο της ανατροπής στα 24’’, διαμορφώνοντας το 93-91, ο Λάρι Τόμας αστόχησε σε δική του μακρινή προσπάθεια στα 11’’ και η μείωση της σειράς σε 3-2 δεν έγινε ποτέ.
Επομένως η Ρίγα, αντίπαλος της ΑΕΚ στο φετινό Basketball Champions League, ολοκλήρωσε ιδανικά την κορυφαία σεζόν της ιστορίας της, αφού είχε προηγηθεί η κατάκτηση του εγχώριου Κυπέλλου και της Λετονο-Εσθονικής Λίγκας.
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ✔️
Χωρίς… αντίπαλο αγωνίστηκε η Τσμόκι Μινσκ στα φετινά playoffs, αποδεικνύοντας περίτρανα γιατί «τρέχει» το δεύτερο μεγαλύτερο σερί κατακτήσεων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη.
Το 14ο διαδοχικό τρόπαιο στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση της Λευκορωσίας ήρθε μόνο με γηγενείς παίκτες, έπειτα από οκτώ νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στα προημιτελικά, τα ημιτελικά και τους τελικούς.
Πρώτα… προπονήθηκε με 91-38 και 95-53 επί της Κ20, η οποία εκπροσωπούσε τον σύλλογο στην κανονική περίοδο επειδή η ανδρική ομάδα λάμβανε μέρος στη VTB League (κατέλαβε την 9η θέση και τέθηκε εκτός playoffs).
Έπειτα, στα ημιτελικά, η αντίπαλος του Περιστερίου στο φετινό FIBA Europe Cup «σκούπισε» με 3-0 την Γκρόντνο (89-76, 93-66, 80-61) και στους τελικούς έπραξε αναλόγως κόντρα στην Μπόρισφεν (84-72, 64-59, 81-75).
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ✔️
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έχει πολύτιμη συμβολή στο γεγονός ότι η Ζαλγκίρις Κάουνας έμεινε για πρώτη φορά εκτός τελικών από την ίδρυση του πρωταθλήματος (1993) και δεν θα το κατακτήσει από το 2011.
Η Λιετκαμπέλις κατέλαβε την 3η θέση στην κανονική περίοδο, έκαμψε εύκολα την αντίσταση της Γιουβέντους στα προημιτελικά, σόκαρε την κορυφαία ομάδα της χώρας στα ημιτελικά και άνοιξε το σκορ με break στους τελικούς (77-68 τη Ρίτας).
Η ομάδα του Βίλνιους, πάντως, ανέτρεψε τα δεδομένα με 66-88 εκτός, 85-63 εντός, 77-78 εκτός και 79-76 εντός, φτάνοντας στο 4-1 που της χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα από το 2010.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ✔️
«Βόμβα» μεγατόνων έριξε η Αμικάλε, αφού στην κανονική περίοδο κατέλαβε την έβδομη θέση, αλλά στο τέλος στρογγυλοκάθισε στον θρόνο του πρωταθλητή για ένατη φορά στην ιστορία της!
Στην προημιτελική φάση, η δεύτερη ομάδα της regular season Βαλφερντάνγκε άνοιξε το σκορ και την έβαλε στα… σχοινιά, όμως, το εντός έδρας 92-88 και το break στο Game 3 με 82-76, έφεραν την πρόκριση.
Στην ημιτελική φάση, πρώτα έφυγε νικήτρια από την έδρα της Ετσέλα με 94-88, κι έπειτα ζευγάρωσε τα θετικά αποτελέσματα στο «σπίτι» της (77-71), καπαρώνοντας ένα εισιτήριο για τους τελικούς.
Η σειρά ανάμεσα στην έβδομη και την όγδοη της κανονικής περιόδου ήταν συναρπαστική, άρχισε με break της Ντουντελάνζ, συνεχίστηκε με «διπλό» της Αμικάλε, ακολούθησαν νίκες για τους γηπεδούχους, ώσπου στο Game 5 ήρθε το πειστικό 87-68 υπέρ της ομάδας που είχε το πλεονέκτημα.
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ✔️
Μπούντουτσνοστ και Μόρναρ Μπαρ, δύο ομάδες που δεν έλαβαν μέρος στην κανονική περίοδο επειδή συμμετείχαν στην Αδριατική Λίγκα, αποτέλεσαν το ζευγάρι των φετινών τελικών.
Το κορυφαίο κλαμπ του Μαυροβουνίου ξεπέρασε το εμπόδιο της Ποντγκόριτσα στα ημιτελικά (80-58, 73-61), ενώ η αντίπαλος του Ηρακλή στο φετινό FIBA Europe Cup εκείνο της Στουντέντσκι (76-73, 81-69).
Στον πρώτο τελικό η Μπούντουτσνοστ επικράτησε 83-76, στον δεύτερο η Μόρναρ Μπαρ απάντησε με 74-67, κατόπιν έγινε το 2-1 με 88-78, έπειτα το 2-2 με 78-71, ώσπου στις 8 Ιουνίου, το φαβορί της σειράς επικράτησε 90-82 και κατέκτησε το 14ο πρωτάθλημα σε 15 σεζόν, αν και στο Game 4 απώλεσε διαφορά 22 πόντων με 23 αγωνιστικά λεπτά να απομένουν.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ ✔️
Σκορ βγαλμένα από… NBA καταγράφηκαν στους τελικούς του πρωταθλήματος, με την Μπάσκο Μπάλτι να επικρατεί 3-1 της BAM (Ακαδημία Μπάσκετ της Μολδαβίας) και να κατακτά τον τίτλο.
Στο πρώτο ματς οι μετέπειτα τροπαιούχοι επιβλήθηκαν 100-86, στο δεύτερο ηττήθηκαν 101-90, στο τρίτο η ομάδα του Κισινάου δεν κατέβηκε, επομένως έχασε στα χαρτιά και στο τέταρτο όλα τελείωσαν με το εντυπωσιακό 110-72.
Αυτό ήταν το 31ο πρωτάθλημα μπάσκετ στη χώρα, η Μπάλτι πανηγύρισε για τέταρτη φορά στην ιστορία της, ενώ να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο είχε κατακτήσει το Κύπελλο, επικρατώντας 97-89 της BAM στον τελικό.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ ✔️
Για δεύτερη φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2014, η Γκίμλε κάθισε στον θρόνο του πρωταθλητή, αφού προηγουμένως είχε φτάσει άλλες δυο φορές στην πηγή, δηλαδή στους τελικούς, (2017, 2019), αλλά δεν είχε πιει νερό.
Στα προημιτελικά επιβλήθηκε εύκολα με 2-0 της Φίλινγκεν, στα ημιτελικά έκανε break στο Game 5 στην έδρα της Κόνγκσμπεργκ (80-68 το σκορ) και στους τελικούς επικράτησε 3-1 της Μπάρουμ.
Σημειώνεται ότι η τρίτη και τελευταία νίκη της Γκίμλε επιτεύχθηκε στις 2 Μαΐου στο «σπίτι» της έτερης φιναλίστ, με το οριακό 76-74.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ ✔️
Τη θυμάστε την Ντεν Μπος που στα 80s’ αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό, τον Άρη κ.λπ.; Στις 29 Μαΐου επανήλθε στην κορυφή του ολλανδικού πρωταθλήματος έπειτα από επτά χρόνια.
Παραμένει με διαφορά η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας, ενώ για να φτάσει στον τίτλο χρειάστηκε να επικρατήσει 3-0 της Ντόναρ του Χρόνινχεν στα ημιτελικά και 3-2 της Λέιντεν στους τελικούς, με μειονέκτημα.
Οι υπέρ πάντων αγώνες με στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος άρχισαν με δύο break, ένα για κάθε φιναλίστ, προτού μιλήσουν οι έδρες και εν τέλει η Ντεν Μπος, η οποία στο Game 5 πέτυχε νέο «διπλό» (74-81).
ΟΥΑΛΙΑ ✔️
Το παρθενικό πρωτάθλημα της ιστορίας πραγματοποιήθηκε φέτος, με πρώτους νικητές τους Τσέσαϊρ Ράπτορς.
Οι ομάδες της Ουαλίας αγωνίζονταν διαχρονικά στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Βόρειας Ουαλίας, της Νότιας Ουαλίας ή στο αγγλικό NBL.
Αναφορικά με τη φετινή σεζόν δημιουργήθηκαν δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, με τους δύο πρώτους να αντιμετωπίζουν τους δύο δεύτερους στα ημιτελικά.
Οι Τσέσαϊρ Ράπτορς επικράτησαν 91-88 των Κάρντιφ Μετ Άρτσερς στους “4” και 85-78 των RCT Γκλαντιέιτορς στον τελικό.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ✔
Ο Ιούνιος βρήκε το ουγγρικό πρωτάθλημα στην ημιτελική φάση, δεδομένου ότι την 1η του μήνα η Κόρμεντ υποδέχθηκε την Κετσκεμέτι (σ.σ. ονομάζεται KTE-Duna Aszfalt για εμπορικούς λόγους) και η Φάλκο Σομπατέλι την Άλμπα Φέχερβαρ.
Οι σειρές κρίθηκαν στις τρεις νίκες και αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον αν κρίνει κανείς από την έκβαση των προημιτελικών, όπου η έβδομη της κανονικής περιόδου ΚΤΕ-Ντούνα πέταξε έξω τη δεύτερη Σολνόκι και η πέμπτη Άλμπα Φέχερβαρ «σκούπισε» την τέταρτη Σοπρόνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πρωτοπόρος της regular season (κι αντίπαλος της ΑΕΚ στο BCL στη φάση των ομίλων) Φάλκο Σομπατέλι τα βρήκε… σκούρα με την όγδοη Σεντεάκ, ώσπου τη λύγισε 3-1 με τη βοήθεια της παράτασης στο Game 4.
Στην ημιτελική φάση, η Κόρμεντ λύγισε την Κετσκεμέτι με 3-2, ενώ η ομάδα του Μίλος Κονάκοφ με 3-1 την Άλμπα Φέχερβαρ, και πλέον οι δυο τους διασταυρώνουν τα ξίφη τους στους τελικούς.
Στις 15 Ιουνίου η Φάλκο Σομπατέλι άνοιξε το σκορ με το εντός έδρας 86-76, ενώ στις 18 Ιουνίου η σειρά μεταφέρθηκε στην «Szentély Aréna». Η Κόρμεντ του Κύπριου προπονητή Αντώνη Κωνσταντινίδη νίκησε 69-68, στις 21 Ιουνίου έκανε το break με 81-78 και το 2-1, όμως η Σομπατέλι νίκησε με 77-62 και ισοφάρισε 2-2 στις 24/6.
Η Σομπατέλι νίκησε άνετα με 99-70 στο Game 5 της 26ης Ιουνίου, έκανε το 3-2 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
https://twitter.com/falco_kc/status/1541144326276894722
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ❌
Η μοναδική χώρα της λίστας που ούτε ανέδειξε πρωταθλητή ούτε πρόκειται να το κάνει για τη σεζόν 2021-22, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και του πολέμου.
Επί της ουσίας, συμπεριλήφθηκε τιμής ένεκεν για να μην ξεχνάμε ότι (και) ο αθλητισμός πληρώνει τα αιώνια πάθη και λάθη των άπληστων ισχυρών του πλανήτη.
Όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα, η Προμετέι ήταν στην κορυφή με 25-1 και η δεύτερη Μπουντιβέλνικ είχε 23-8, ενώ το τελευταίο ματς που διεξήχθη πριν από τον πόλεμο, ήταν το Κίεβο-Ζαπορίζια 69-61 στις 18 Φεβρουαρίου.
ΠΟΛΩΝΙΑ ✔️
Η Σλασκ Βρότσγουαφ και η Λέγκια Βαρσοβίας αποτέλεσαν τις μεγάλες εκπλήξεις της σεζόν, αφού έφτασαν ως τους τελικούς, ασχέτως αν στην κανονική περίοδο κατέλαβαν την πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα.
Η πρώτη έσπασε την έδρα της Ζιελόνα Γκόρα στο Game 5 των προημιτελικών, ενώ μετά πέτυχε τρία break σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο «σπίτι» της πρωτοπόρου Τσάρνι Σλουπσκ, σε μία σειρά με απίστευτα αποτελέσματα και μόνο «διπλά» (57-77, 66-91 η Σλασκ στην αρχή, 60-123, 69-89 η Τσάρνι στο ενδιάμεσο και 71-81 η Σλασκ στο Game 5).
Η Λέγκια, από την πλευρά της, «σκούπισε» την τρίτη της κανονικής περιόδου Όστρουφ Βιελκοπόλσκι και τη δεύτερη Άνβιλ Βοτσουάβεκ, επομένως θα ήταν θεωρητικά πιο ξεκούραστη στους τελικούς, όμως, μετά το break της ισοφάρισης (1-1) στο Game 2, η Σλασκ απάντησε με δύο δικά της break, προτού πετύχει το 4-1 εντός έδρας με 90-77 στις 27 Μαΐου.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ✔️
Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η διαδικασία των playoffs στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, υπό την έννοια ότι οι έδρες δεν έσπασαν και το «δίπολο» Μπενφίκα-Πόρτο έφτασε στους τελικούς.
Η αρχή έγινε στις 4 Ιουνίου, όταν η ομάδα της Λισαβόνας επικράτησε 79-58, στις 6 Ιουνίου έγινε το 2-0 με σκορ 56-48, στις 9 Ιουνίου ο σύλλογος του Οπόρτο νίκησε 65-47 και διατήρησε τη σειρά στην «Dragão Arena», προτού οι «αετοί» την «αλώσουν» με 91-63, κατακτώντας τον τίτλο.
Στην κανονική περίοδο αμφότερες οι ομάδες είχαν ρεκόρ 19-3 (και η Σπόρτινγκ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι «δράκοι» είχαν επικρατήσει και στα δύο ντέρμπι (68-63 εκτός, 65-60 εντός).
Να αναφέρουμε επίσης ότι η Μπενφίκα των 28 πρωταθλημάτων είχε σιγήσει από το 2017 και η Πόρτο των 12 κατακτήσεων πανηγύρισε για τελευταία φορά το 2016.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ ✔️
Σκληρό καρύδι αποδείχθηκε η Βολουντάρι, ένας σύλλογος με ιστορία μόλις 17 ετών που έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία Κύπελλα, ποτέ όμως το πρωτάθλημα.
«Σκούπισε» την Τιμισοάρα στα προημιτελικά και την περυσινή φιναλίστ Οράντεα στα ημιτελικά (με μειονέκτημα έδρας), ενώ στους τελικούς κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ουνιβερσιτάτεα Κλουζ-Ναπόκα.
Η πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου πήρε το πρώτο ματς με 87-65, η Βολουντάρι έκανε break στο δεύτερο με 69-74 και έκλεψε ξανά την παράσταση, ώσπου τα δύο σερί «διπλά» της Κλουζ-Ναπόκα έβαλαν τέλος στα όνειρα του αουτσάιντερ της σειράς.
ΡΩΣΙΑ – VTB LEAGUE ✔️
Ασύλληπτης ομορφιάς και αγωνίας τελικοί διεξήχθησαν στη χώρα που είδε τις ομάδες της να αποβάλλονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 2-0 (83-59, 82-73 στη Μόσχα) της Ζενίτ, η οποία μείωσε με 93-79 στην Αγία Πετρούπολη, προτού λυγίσει με το ιδιαίτερα χορταστικό 110-111 στη δεύτερη παράταση του Game 4.
H ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη άγγιξε ακόμη έναν τίτλο, αλλά εκείνη του Τσάβι Πασκουάλ έκανε break στο break με σκορ 95-97 και επανέφερε τη σειρά στη «Sibur Arena», όπου στις 2 Ιουνίου ισοφάρισε με το πειστικό 82-63.
Στις 5 Ιουνίου, στη Μόσχα, η Ζενίτ γύρισε από το 62-56 της τρίτης περιόδου με 10-0 σερί, διατήρησε σχετικά εύκολα το προβάδισμα και κατέκτησε τον τίτλο σε ένα ανεπανάληπτο comeback από το 1-3!
ΣΕΡΒΙΑ ✔️
Ραντεβού στα ημιτελικά των playoffs με τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην Αδριατική Λίγκα, είχε κλείσει από τις 24 Μαΐου η Μέγκα Μότσαρτ.
Η ομάδα του Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς νίκησε 2-0 (85-71, 82-75) την Μπόρατς στους τελικούς των προκριματικών και πάλεψε με τους «ερυθρόλευκους» (έχασε 114-78 στο πρώτο ματς, αλλά ισοφάρισε χάρη στο 77-70 της 12ης Ιουνίου), με τη σειρά να κρίνεται στις 14 Ιουνίου στο Βελιγράδι.
Ο Ερυθρός Αστέρας πέρασε στον τελικό με 2-1 επί της Μέγκα και στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην FMP επιβλήθηκε πολύ άνετα με 110-71.
Έκανε δε το 2/2 την Κυριακή (19/6) με 71-59 και κατέκτησε για 22η φορά το Πρωτάθλημα Σερβίας.
Να σημειωθεί ότι στον άλλο ημιτελικό, η Παρτιζάν επρόκειτο να αντιμετωπίσει την FMP, η οποία κατέλαβε την τρίτη υψηλότερη θέση από πλευράς σερβικών συλλόγων στην Αδριατική Λίγκα (και έκτη συνολικά πίσω από Μπούντουσνοστ, Τσεντεβίτα-Ολίμπια, Ιγκοκέα), όμως, αποφάσισε να μην κατέβει στους αγώνες.
Δεν θέλει να «συμμετέχει σε γιορτές χούλιγκαν», όπως τις χαρακτήρισε, αφήνοντας το «περιθώριο στους παράγοντες της λίγκας να βρουν μία λύση προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον».
ΣΚΩΤΙΑ ✔️
Η Σεντ Μίρεν κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν τυχαίο το 14-2 στην κανονική περίοδο.
Αρχικά επιβλήθηκε 87-73 (εκτός) και 88-63 (εντός) της Μπόρομιουρ Μπλέιζ και, εν συνεχεία, στον τελικό, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Φόλκερκ Φιούρι.
Στο εντός έδρας ματς πήρε σαφές προβάδισμα (96-73), μιας και ο τροπαιούχος θα αναδεικνυόταν από τη διαφορά πόντων, ενώ στο εκτός έχασε 69-58 (τελικό σκορ 154-142 υπέρ της Σεντ Μίρεν.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ ✔️
Το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της κατέκτησε στις 7 Μαΐου η Λέβιτσε, επικρατώντας 4-1 της ΜΒΚ Λούτσενετς στους τελικούς της Slovenská Basketbalová Liga.
Στο πρώτο ματς νίκησε με 76-58, στο δεύτερο έχασε 96-71, ενώ στη συνέχεια δεν άφησε κανένα περιθώριο, όπως μαρτυρά το 95-59 και το 82-52 (εκτός έδρας), προτού έρθει το 85-75 στο Game 5.
Πιο δύσκολο ήταν το έργο της στα ημιτελικά απέναντι στη Σπίσκι Ριτιέρι, η οποία λύγισε με μόλις 5 πόντους διαφορά στα πρώτα δύο ματς, έπειτα έκανε break στο Λέβιτσε, ώσπου έπεσε ηρωικά στο τέλος του Game 4.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ ✔️
Σαν σίφουνας ήρθε στα playoffs της 1. SKL (ή Liga Nova KBM για εμπορικούς λόγους) από την Αδριατική Λίγκα η Τσεντεβίτα-Ολίμπια, κατακτώντας διά περιπάτου το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.
Στην προημιτελική φάση επιβλήθηκε της Κρκα με 82-63 και 102-80, ενώ στην ημιτελική πέρασε τη Ρογκάσκα με 93-80 και 82-63, καπαρώνοντας το εισιτήριο για τους τελικούς.
Η Ντομζάλε, από την πλευρά της, είχε αποκλείσει με 2-1 τις Σεντιούρ και Πόντσετρτεκ, κλείνοντας το ραντεβού με την Τσεντεβίτα-Ολίμπια, η οποία δεν… χαμπάριασε από το μειονέκτημα έδρας.
Η αρχή έγινε στις 25 Μαΐου με 66-81, η συνέχεια δόθηκε στις 28 Μαΐου με το εντός έδρας 87-75 και ο επίλογος γράφτηκε στις 31 Μαΐου με το εντυπωσιακό 81-101 στη Sportna dvorana Domzale.
ΣΟΥΗΔΙΑ ✔️
Ήταν φαβορί και το επιβεβαίωσαν μέχρι τέλους. Ο λόγος για τους Νόρκεπινγκ Ντόλφινς, οι οποίοι έφτασαν τα έξι πρωταθλήματα επί των ημερών της Basketligan (από το 1992), ισοφαρίζοντας σε κατακτήσεις τη Σεντερτάλιε. Πλέον, μόνο η Λούλεο έχει περισσότερα με οκτώ, αν και τα τελευταία 15 χρόνια πήρε μόνο ένα.
Τα «δελφίνια» επιβλήθηκαν 3-0 της Ούμεo στα προημιτελικά και 4-1 της Λούλεο στα ημιτελικά, προτού διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τη Γιάμτλαντ στους τελικούς, κουβαλώντας την ταμπέλα του φαβορί.
Το back-to-back σε πρωταθλήματα έγινε πράξη για την ομάδα του Νόρκεπινγκ, η οποία προηγήθηκε 2-0 (76-72, 77-75), ισοφαρίστηκε (77-61, 92-89) και έφτασε στο 4-2 με 89-74 εντός, 93-81 εκτός.
ΤΟΥΡΚΙΑ✔️
Φενέρμπαχτσε και Εφές δεν πήραν «σκούπα» ούτε στα προημιτελικά ούτε στα ημιτελικά, βιώνοντας μάλιστα δύσκολες στιγμές μέχρι την πρόκριση στους τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος.
Οι μεν δέχθηκαν break από την Νταρουσάφακα στους «4», προτού επικρατήσουν με 3-1, οι δε υπέστησαν συντριπτική ήττα (70-105) από τη Γαλατάσαραϊ, χωρίς ωστόσο να βιώσουν το κάζο του αποκλεισμού λίγες μέρες μετά το back-to-back στη EuroLeague.
Το 3-2 της Εφές επί της ομάδας του Ανδρέα Πιστιόλη σήμανε την τιτανομαχία με τη Φενέρμπαχτσε, αρχής γενομένης από τις 7 Ιουνίου στην Ülker Sports Arena.
Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, εκμεταλλευόμενη και την απουσία του Βασίλιε Μίτσιτς, άνοιξε το σκορ (85-76), ενώ ακόμη κι όταν ο Σέρβος επέστρεψε για το Game 2, η νίκη ήρθε πιο εύκολα με σκορ 93-78.
Η Εφές μείωσε με το χορταστικό 103-92, όμως, στο Game 4 η Φενέρ ήταν εντυπωσιακή, επικράτησε 80-92 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
ΤΣΕΧΙΑ ✔️
Δια περιπάτου έφτασε στην κατάκτηση του 18ου διαδοχικού πρωταθλήματος η Νίμπουρκ, αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο φετινό Basketball Champions League.
Προαναφέρθηκε ότι η Τσμόκι Μινσκ από τη Λευκορωσία έφτασε στη 14η σερί πρωτιά, επομένως η Τσεχία έχει μεγαλύτερη δυναστεία, ασχέτως αν το 2019 από ČEZ Nymburk μετονομάστηκε σε ERA Nymburk.
Στους τελικούς κόντρα στην Οπάβα, η ομάδα του Αλεκσάντερ Σέκουλιτς άνοιξε το σκορ με 99-72, ισοφαρίστηκε με 78-76 και ολοκλήρωσε τη σεμνή τελετή με 110-65 εντός και 87-65 εκτός.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ✔️
Η κορυφαία ομάδα των τελευταίων ετών στο φινλανδικό πρωτάθλημα ακούει στο όνομα Καουχαγιόκι Κάρχου, από τη στιγμή που πρώτευσε το 2018, το 2019 και το 2022.
«Σκούπισε» τη Λάχτι στα προημιτελικά, επιβλήθηκε με 4-1 των Ελσίνκι Σίγκαλς στα ημιτελικά και αποδείχθηκε ανώτερη στις λεπτομέρειες απέναντι στην κάτοχο του τίτλου Σαλόν Βίλπας Βίκινγκς, προτού έρθει το ξεγυρισμένο 90-67 στο Game 5 που διαμορφώθηκε το τελικό 4-1.