Γιορτές

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη γράφει στο AllStar Basket για τον τρόπο που θα αποφύγουμε να πάρουμε επιπλέον κιλά στις γιορτές και tips για να παραμείνουμε σε φόρμα! Ειδικά αν είμαστε και αθλητές!

 

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες γιορτές του έτους. Όλοι έχουμε ευχάριστη διάθεση, τρώμε, βγαίνουμε έξω, διασκεδάζουμε παίζουμε με το χιόνι.

Και μετά…;

 

 

 

 

 

Γράφει η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΕΤΣΕΛΙΔΗ

 

 

-Τι να προτιμήσεις…

-Τι να αποφύγεις…

-Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για το γιορτινό τραπέζι…

-Τι λάθη κάνουμε όλοι…

 

Για να συνεχίσει αυτή η ευχάριστη διάθεση και μετά τις γιορτές και να μην «κλαίμε» πάνω από τη ζυγαριά για τα επιπλέον κιλά που πήραμε, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να βάλουμε κάποια όρια στον εαυτό μας.

 

  1. Δεν ψάχνουμε δικαιολογία για να φάμε…

 

Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι οι πραγματικές γιορτές είναι 2 το πολύ 3 μέρες, κατά τις οποίες δικαιολογείται να φάμε και να πιούμε λίγο παραπάνω.

Αυτές είναι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και (bonus) τα Φώτα, κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε άφοβα ο,τι τραβάει η όρεξή μας χωρίς να διακινδυνεύσουμε μεγάλη αύξηση στη ζυγαριά.

Αν όμως η ασύστολη κατανάλωση τροφής συνεχιστεί όλες τις μέρες των διακοπών, θα πρέπει να υποστούμε και για τις συνέπειες.

 

 

  1. Δεν ξεχνάμε όσα ξέρουμε…

 

Κατά την διάρκεια των γιορτών δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μικρά και συχνά γεύματά μας.

Το πρωινό μας πρέπει να είναι χορταστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Το δεκατιανό και το απογευματινό μας μπορεί να αποτελείτε από ένα φρούτο ή ένα χυμό και κάποιο κρακεράκι.

Το μεσημεριανό πρέπει να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και να μην παραλείπουμε την σαλάτα.

Και τέλος το βραδινό να είναι κάτι ελαφρύ, που όμως θα μας χορτάσει και θα μας επιτρέψει να κοιμηθούμε ήρεμα.

Έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το γιορτινό τραπέζι, χωρίς τύψεις.

 

  1. Προσέχουμε την κατανάλωση ενέργειας…

Είναι γεγονός πως τις μέρες των γιορτών βγαίνουμε από το συνηθισμένο πρόγραμμα μας, το οποίο περιλαμβάνει άσκηση αλλά και καθημερινή φυσική δραστηριότητα (όπως το να περπατήσουμε για τη δουλειά, να πάμε σούπερ μάρκετ, να περπατήσουμε για να πάρουμε τα ΜΜΜ κ.α).

Αυτό σημαίνει πως οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι σαφώς λιγότερες. Συνεπώς πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα και τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, ώστε να αποφύγουμε το λεγόμενο «θετικό ισοζύγιο ενέργειας», που θα μας επιβαρύνει με επιπλέον βάρους.

 

  1. Να «ξεγελάσουμε» τον εαυτό μας πριν πάμε στο γιορτινό τραπέζι

Ένα καλό tip, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, είναι να κάνουμε ένα μικρό σνακ πριν καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι και με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε την όρεξή μας.

Μισή ώρα πριν το γεύμα, μπορούμε να καταναλώσουμε μια μπανάνα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ένα γιαούρτι με μέλι και καρύδια κ.α. Έτσι θα είμαστε πιο συγκρατημένοι μπροστά σε όλα τα -εξαίσια μεν, επιβαρυντικά δε- εδέσματα.

 

  1. Τι να επιλέξουμε στο γιορτινό τραπέζι…

Ως κυρίως πιάτο στο γιορτινό τραπέζι μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άπαχο κομμάτι κρέατος, όπως το στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου, συνοδευόμενο με κάποιον υδατάνθρακα όπως οι πατάτες φούρνου ή η γέμιση με ρύζι και αποξηραμένα φρούτα.

Καλό θα ήταν να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα «μεζεδάκια» τα οποία συνήθως είναι θερμιδικές βόμβες.

Μπορούμε να συνοδέψουμε το γεύμα μας με άφθονη σαλάτα, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε ρόδι για γεύση και βιταμίνες, λίγο τυρί και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορα κριτσίνια.

Για ποτό μπορούμε να αρκεστούμε σε 1-2 ποτήρια κρασί με το φαγητό μας και να πούμε «όχι» στο κέρασμα πριν ή μετά το τραπέζι.

 

 

  1. Γεμίζουμε το πιάτο μας

Μία παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά είναι το «τσιμπολόγημα», το να μην γεμίζουμε δηλαδή το πιάτο μας και να τρώμε μπουκιές από τις πιατέλες που βρίσκονται στην μέση του τραπεζιού ή να βάζουμε μια-μια μικρές κουταλιές στο πιάτο μας. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που τρώμε και καταλήγουμε να τρώμε πολύ παραπάνω απ όσο θα έπρεπε.

Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν, να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, να επεξεργαστούμε το τραπέζι και να επιλέξουμε τι θέλουμε να φάμε.

Στη συνέχεια να γεμίσουμε το μισό πιάτο μας με σαλάτα, στο μεγαλύτερο μέρος του άλλου μισού να σερβίρουμε το κρέας και τελευταία να βάλουμε τον υδατάνθρακα και τα τυρί.

 

  1. Γλυκό…

Τα γλυκά επιβάλλονται τις (3) μέρες των γιορτών και προφανώς δεν θα λείπουν από το μενού μας.

Η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, είναι τα μελομακάρονα που έχουν τις μισές θερμίδες απ΄ τους κουραμπιέδες και την βασιλόπιτα, τα οποία επιπλέον είναι πλούσια σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να τιμήσουμε μόνο τα μελομακάρονα και να αρκεστούμε στο κομμάτι μας από τη βασιλόπιτα.

 

  1. Δεν ξεχνάμε τη γυμναστική!!

Οι διακοπές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να επισκεφθούμε πιο συχνά το γυμναστήριο ή το γήπεδο, μιας και δεν θα έχουμε άλλες υποχρεώσεις.

Ακόμα ωστόσο, και αν δεν καταφέρουμε να πάμε πιο συχνά λόγω διακοπών και φιλικών επισκέψεων πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας να γυμναστεί έστω και 2-3 φορές μέσα στις γιορτές.

 

  1. Φυσική δραστηριότητα.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία για χειμερινά σπορ και χιονοπόλεμο.

Μπορούμε λοιπόν να οργανώσουμε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές με οικογένεια και φίλους και να επιδοθούμε σε χειμερινές δραστηριότητες που θα μας φτιάξουν τη διάθεση και θα αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

  1. Ενυδάτωση!

Είναι πολύ εύκολο, όταν βγούμε εκτός προγράμματος  να ξεχάσουμε την καθημερινή μας ενυδάτωση και να μην πιούμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού.

Θυμηθείτε να πίνετε 1,5-2 L νερό καθημερινά και εμπλουτίστε το με λίγες φέτες lime και δυόσμου για να συνοδέψετε τα γεύματά σας.

 

 

Για συμβουλές, απορίες κι οτιδήποτε αφορά σε ζητήματα διατροφής μη διστάσετε να ρωτήσετε την ειδικό μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διατροφή πριν από την προπόνηση ή από τον αγώνα μπάσκετ

Η διατροφή αθλητών μπάσκετ μετά την προπόνηση ή τον αγώνα