allstarbasket.gr

Μια ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά κάνει σήμερα μέσα από τη σελίδα του στο Facebook το Μουσείο της ΧΑΝΘ, καθώς τιμά τη μνήμη του Φαίδωνα Ματθαίου που έφυγε από τη ζωή ακριβώς εννέα χρόνια πριν, στις 17 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο “πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ, άλλωστε, έπαιξε για πρώτη φορά και αγάπησε το μπάσκετ μέσω της ΧΑΝΘ.

Ο Φαίδων Ματθαίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, το 2011, αφήνοντας όμως τεράστια κληρονομιά, όχι απλά στο μπάσκετ, αλλά γενικά, στον ελληνικό αθλητισμό.

Το αφιέρωμα από το Μουσείο της ΧΑΝΘ στον Φαίδωνα Ματθαίου αναφέρει:

 

“Πέρασαν εννιά χρόνια από την απώλεια μιας σπουδαίας μορφής του ελληνικού μπάσκετ. Σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Φαίδων Ματθαίου.

Ο άνθρωπος που χαρακτηρίσθηκε μεταξύ άλλων «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1924 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μοναχογιός του Μάνθου Ματθαίου και της Ανθής Δημητρίου.

Ο πατέρας του διετέλεσε πρόεδρος του Άρη από το 1938 ως το 1940 και σκοτώθηκε στον πρώτο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από Ιταλικά αεροπλάνα το 1940.

allstarbasket.gr

 

Ο Φαίδων Ματθαίου πρωτοέπαιξε μπάσκετ στη Χ.Α.Ν.Θ. κατά το διάστημα της συμμετοχής του στην κατασκήνωση Άγιου Ιωάννη στο Πήλιο. «Τα καλοκαίρια είχα την ευκαιρία της μύησης σε όλα τα σπορ, ως κατασκηνωτής της Χ.Α.Ν.Θ.στον Άγιο Ιωάννη. Τα έκανα όλα, μπάσκετ, ποδόσφαιρο , στίβο, κολύμβηση, πόλο, τένις…», αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του «Εξήντα Χρόνια στο Ελληνικό Μπάσκετ».

Ως έφηβος είχε διακρίσεις σε διάφορα αγωνίσματα όπως η κολύμβηση, το πόλο, η λιθοβολία, η κωπηλασία, ο στίβος, ασχολήθηκε επίσης με τo βόλεϊ, την επιτραπέζια αντισφαίριση, την σκοποβολή και την ξιφασκία.

Ως καλαθοσφαιριστής ξεκίνησε την πορεία του από τον Άρη και αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, Σπόρτιγκ.

Ήταν από πρώτους Έλληνες παίκτες που αγωνίσθηκαν με μεταγραφή στο εξωτερικό (έπαιξε σε Βαρέζε και Μπενέλι Πέζαρο). Αγωνίστηκε 44 φορές με την Εθνική Ελλάδας, πετυχαίνοντας 529 πόντους.

allstarbasket.gr

 

Το 1948  συμμετείχε ως μέλος της ελληνικής κωπηλατικής ομάδας  στους Ολυμπιακούς Αγώνες(Λονδίνο), ενώ το 1952 επιλέχθηκε ξανά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ελσίνκι) αυτή την φορά ως μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

Ως προπονητής εργάστηκε στη ΧΑΝ Νικαίας, σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παγκράτι, Πανιώνιο, Σπόρτιγκ, Άρη, Περιστέρι, Έσπερο, ΠΑΟΚ, Ηλυσιακό, στην Παναχαΐκή, στον Αστέρα Εξαρχείων. Ήταν ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας του Άρη.

Καθοδήγησε συνολικά την Εθνική Ανδρών σε 103 αγώνες (47 νίκες, 56 ήττες), μεταξύ αυτών και σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1961, 1965, 1969).

Επιλέχθηκε δυο φορές να κοουτσάρει την ομάδα της Μικτής Ευρώπης. Υπήρξε προπονητής της Εθνικής ομάδας των Ενόπλων για 25 χρόνια”.