Ζαλγκίρις Κάουνας

Αφού είδαμε το Σάββατο τις πρώτες οκτώ ομάδες της Euroleague, ας δώσουμε τον έλεγχο και για τις επόμενες οκτώ, έπειτα από την ολοκλήρωση του 1/3 της κανονικής περιόδου.

Όλες οι ομάδες από τις θέσεις 9 και κάτω, πίσω από τον 8ο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (5-5), έχουν αρνητικό ρεκόρ νικών ηττών.

Στην 9η θέση συναντάμε την περυσινή ομάδα-έκπληξη, Ζαλγκίρις Κάουνας (4-6).

Αν κι έπαιζε με καλές ομάδες στην πλειονότητά τους, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχασε τα πέντε πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της! Ωστόσο δεν έχασε τόσο έδαφος όσο θα περίμενε κανείς για το αρχικό 0-5 στο Κάουνας, που αργότερα έγινε 1-5.

Με 3-1 εκτός έδρας βρίσκεται φυσικά σε τροχιά οκτάδας, ωστόσο έχει πολλά να βελτιώσει.

Είναι πρώτη φέτος σε λάθη με 13,8 ανά αγώνα, ενώ δέχεται τα πιο πολλά block από κάθε άλλη ομάδα, με 3,2 ανά ματς!

Αυτό οφείλεται κι όλας στο γεγονός ότι είναι πρώτη σε δίποντα ανά αγώνα με 44,5 ανά αγώνα, ενώ είναι 16η σε σουτ τριών πόντων με μόλις 13,9 ανά ματς!

Το κακό για τη Ζαλγκίρις είναι πως δέχεται 83,6 πόντους, κι είναι η 6η χειρότερη άμυνα της Euroleague ενώ πέρυσι ήταν 5η καλύτερη με 79 παθητικό! Τουλάχιστον είναι η ομάδα που κερδίζει τα πιο πολλά φάουλ ανά αγώνα!

Στο 4-6, μαζί με τη Ζαλγκίρις Κάουνας είναι η Χίμκι Μόσχας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Σε πολύ καλό φεγγάρι, με τρεις συνεχόμενες νίκες μολονότι από την προηγούμενη εβδομάδα και για περίπου ένα μήνα, θα παίζει δίχως τον Αλεξέι Σβεντ!

 

Χίμκι Μόσχας

Είναι το άκρως αντίθετο της… Ζαλγκίρις. Είναι η ομάδα με τα πιο πολλά τρίποντα σε κάθε αγώνα με 32,6 και ταυτόχρονα η ομάδα με τα λιγότερα δίποντα, 28,4.

Για την ακρίβεια είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Euroleague (!) που σουτάρει πιο πολλά τρίποντα από δίποντα, η μοναδική όλων των εποχών με περισσότερα από 30 τρίποντα σε κάθε αγώνα!

Είναι όμως 4η στις ασίστ, που σημαίνει ότι και τα τρίποντα βγαίνουν από συνεργασίες με πρώτο πασέρ -εκτός από σκόρερ- τον Σβεντ, ενώ είναι κι η καλύτερη ομάδα στα κλεψίματα με 7,9! Κάνει δε τα πιο πολλά φάουλ στη διοργάνωση με 23,8 ανά αγώνα!

Στο 4-6 συναντάμε και την Μπάγερν Μονάχου. Έχει παίξει όμως 6 εντός έδρας ματς από τα οποία κέρδισε στα τρία κι έχει και μια εκτός έδρας νίκη σε τέσσερις αγώνες. Λογικά θα πέσει όσο κυλά η σεζόν, παρά το γεγονός ότι εντός έδρας, έχει τον δεύτερο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης μετά από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες βρίσκεται κάπου στη μέση, με μια πρωτοφανή σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες σταθερότητα, αλλά και δείγμα ότι έχει συγκεκριμένο “ταβάνι”.

Μπασκόνια

Στο 3-7 συναντάμε την Μπασκόνια, ίσως την πιο δυσάρεστη έκπληξη της χρονιάς. Με το Final 4 να γίνεται στη Βιτόρια οι Βάσκοι άρχισαν τη σεζόν όπως ακριβώς… δεν έπρεπε!

Είναι η 5η χειρότερη άμυνα (83,3), τέταρτη χειρότερη σε λάθη (13) αλλά είναι η ομάδα με το καλύτερο πρόγραμμα στον β’ γύρο αφού έχει εντός έδρας 9 από τα 15 ματς και ειδικά στην τελευταία δεκάδα έχει επτά εντός έδρας! Οπότε ας την έχουμε υπόψην μας, γιατί και πέρυσι με ντεμαράζ στο τέλος  μπήκε στην οκτάδα!

Γκραν Κανάρια

Στο 3-7 βρίσκεται και η “σταχτοπούτα” ισπανική ομάδα, Γκραν Κανάρια. Μόλις κατάφερε να κάνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της, αλλά δεν είναι ομάδα που θα μας απασχολήσει πολύ στη διαδρομή. Είναι η χειρότερη άμυνα της Euroleague (89,9), τρίτη στα λάθη με 13,5 και η …χαρά του rating του αντιπάλου, αφού στα ματς εναντίον την “ΓκράνΚα”, οι αντίπαλοί της ξεπερνούν τους 100 πόντους αξιολόγησης (μ.ο. 101,2).

Κάνει εξίσου κακή σεζόν στη Liga Endesa (3-7) το γήπεδό της έχει αρχίσει να αδειάζει -από τους ποδοσφαιρικούς, είναι η αλήθεια, φιλάθλους στα Κανάρια Νησιά– και δύσκολα θα την ξαναδούμε στη διοργάνωση…

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Με 2-8 ακολουθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ που είναι μια… κατηγορία από μόνη της. Άθλια στην εποχή προ Γιάννη Σφαιρόπουλου  (1-7) χειρότερη κι από την Μπούντουτσνοστ ή την Νταρουσάφακα στους περισσότερους δείκτες, “τσακωμένη” με κάθετι που έχει σχέση με την άμυνα.

Όχι πως επιθετικά είναι τόσο καλύτερη, αφού είναι τρίτη χειρότερη επίθεση της Euroleague με 77,2 πόντους ανά αγώνα.

Κερδίζει τα λιγότερα φάουλ από κάθε άλλη ομάδα, σουτάρει άθλια από τη γραμμή των βολών (16η με 67,91%) αλλά με τον Έλληνα κόουτς στον πάγκο της το πρώτο δείγμα αλλαγής είναι πολύ θετικό! Το ερώτημα είναι εάν προλαβαίνει να καλύψει τόσο χαμένο έδαφος.

Μπούντουτσνοστ

Στο 2-8 με την Μακάμπι είναι η Μπούντουτσνοστ.

Λογικά στην Ποντγκόριτσα ακόμα… “σουβλίζουν αρνιά” πανηγυρίζοντας τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τη δεύτερη φετινή έπειτα από την εκτέλεση της Μπασκόνια με τρομερό ρεκόρ τριπόντων.

Με 42,3% στα τρίποντα είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα σε ευστοχία, αλλά χρειάζονται κι άλλα για να παραμείνει “ζωντανή” και κυρίως, χρειάζονται εκτός έδρας νίκες που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν τις… βλέπουμε. Μαζί με την Νταρουσάφακα, οι Μαυροβούνιοι είναι οι ομάδες δίχως διπλό μέχρι στιγμής και πιθανόν να αργήσουμε να το δούμε ή να περιμένουμε τους μεταξύ τους αγώνες.

Ο πρώτος έγινε βέβαια, τη 2η αγωνιστική κι η Νταρουσάφακα πέτυχε την μοναδική της έως τώρα -εντός έδρας- νίκη. Από τότε, μετρά οκτώ σερί ήττες κι είναι ικανή να σπάσει όλα τα κοντέρ. Από την ανάποδη!

Μακράν η χειρότερη ομάδα των τελευταίων ετών στη Euroleague, σάκος του μποξ για όλους θα είναι θαύμα εάν κάνει 4-5 νίκες στην έδρα της φέτος. Δεύτερη χειρότερη επίθεση (76,6), δεύτερη χειρότερη άμυνα (89,2) ενώ το rating των αντιπάλων της -στα ματς της Νταρουσάφακα- είναι 104,7, οπότε αντιλαμβάνεστε για τι… πάρτι μιλάμε!

 

 

Δείτε ΕΔΩ τη βαθμολογία της Euroleague

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα