Τον δεκάλογο του νέου του παίκτη, Σκάιλερ Φλάτεν παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ. 

Ο Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ, έρχεται στην Ελλάδα με δυνατό του σημείο το καλό μακρινό σουτ, αλλά η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, μας πληροφορεί και με άλλες λεπτομέρειες για τη ζωή και την καριέρα του.

 

“Δεν συναντάς συχνά παίκτη με 50% στα τρίποντα και μάλιστα με τρία εύστοχα σουτ από τα 6,75μ. ανά αγώνα.

Αυτό είναι το δυνατό σημείο στο παιχνίδι του Skyler Flatten, του Αμερικανού γκαρντ-φόργουορντ που έρχεται στον ΠΑΟΚ mateco και θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από εκείνα τα 10 πράγματα που θα πρέπει να ξέρετε για την καριέρα και την ζωή του.

Ο Ray Allen, το παρατσούκλι Sky, ο αριθμός “1”, τα δύσκολα χρόνια στο κολέγιο, η Ευρωπαϊκή του καριέρα και ;όλα εκείνα τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε ο ίδιος για τον ΠΑΟΚ…

 

1.Το μπάσκετ δεν ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε. «Η πρώτη μου αγάπη ήταν το American Football, αλλά μόλις παρατήρησα ότι δεν μεγάλωνα τόσο γρήγορα όσο οι συμμαθητές μου και ήμουν πολύ αδύνατος, τότε συνειδητοποίησα ότι το μπάσκετ μπορεί να είναι το σωστό άθλημα για μένα», λέει ο Skyler Flatter και εξηγεί γιατί ο Ray Allen ήταν πιο βασική επιρροή στο παιχνίδι του:

«Άρχισα να παρακολουθώ παίκτες όπως ο Kobe, ο Ray Allen, ο LeBron και ήθελα να είμαι και να παίζω όπως αυτοί. Άρχισα να μελετώ τον τρόπο που σουτάρουν και κινούνταν στο γήπεδο και τον μιμήθηκα.

Νομίζω ότι τα εύσημα για το jump shot που έχω προέρχονται κυρίως από το να παρακολουθώ τον Ray Allen. Μου άρεσε το πώς φαινόταν τόσο αβίαστο το να σουτάρει. Καθόμουν και τον έβλεπα στο YouTube για ώρες και μετά έβγαινα έξω και υποκρινόμουν τον ίδιο. Αναπτύχθηκε σίγουρα η αγάπη για το παιχνίδι εκείνη τη χρονική περίοδο».

 

2.Δεν ήταν εύκολα τα πρώτα του χρόνια στο πανεπιστήμιο South Dakota State.

Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να βρει το δρόμο. Στα τρία πρώτα χρόνια στο κολέγιο, αγωνίστηκε μόνο στο δεύτερο έτος και σε 31 παιχνίδια, με λιγότερο από 10 λεπτά ανά αγώνα.

Υπήρξαν στιγμές που προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το αν το μπάσκετ είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει.

Σκέφτηκε να τα παρατήσει, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η σταδιακή του βελτίωση, τον έφερε στην τελευταία του σεζόν να διπλασιάζει τα νούμερά του και να τελειώνει το πανεπιστήμιο με 15,5 πόντους μέσο όρο, με 44% στα τρίποντα και τον προπονητή του T.J. Otzelberger να λέει για τον Flatten:

«Το πάθος του και η αφοσίωση στο πρόγραμμα της ομάδας τον βοήθησαν να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε.

Και όταν κατάφερε να μπει σε ένα ρυθμό, μας έδωσε έναν ακόμη προπονητή στο παρκέ, έναν άλλο ηγέτη και είναι πραγματικά ανεκτίμητος».

 

3.Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο παρατσούκλι, ωστόσο οι περισσότεροι τον αποκαλούν Sky.

«Νιώθω ότι το «Sky» είναι γρήγορο και εύκολο και όποτε ακούω το πλήρες όνομά μου, Skyler, μου ακούγεται παράξενο γιατί μόνο η μητέρα μου με φώναζε έτσι».

 

4.Και στον ΠΑΟΚ επέλεξε να αγωνιστεί με τον αριθμό “1”, όπως έκανε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό τον αριθμό, το “1”, είχε από την πρώτη του σεζόν στο κολέγιο και με αυτό συνεχίζει από τότε.

 

5.Το καλοκαίρι του 2019 συμφώνησε με τη Ρόμα, αλλά δεν έπαιξε ποτέ στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι. Έμεινε για έναν περίπου μήνα στην Ιταλία και αποχώρησε λύνοντας κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του.

Λίγο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με τους Μαϊάμι Χιτ, αλλά δεν βρήκε χώρο για να παίξει στο ΝΒΑ. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη GLeague, παίζοντας σε 24 παιχνίδια με τους Sioux Falls Skyforce.

 

6.Στις 3/2/2019 οδήγησε το South Dakota State σε εκτός έδρας νίκη με 92-82 επί των Denver Pioneers για το πρωτάθλημα του NCAA, πετυχαίνοντας 36 πόντους, που είναι και το απόλυτο ρεκόρ καριέρας!

Ευστόχησε 8 φορές σε σουτ τριών πόντων σε εκείνο το ματς, όπως ακριβώς έκανε και πέρσι, στη διάρκεια των Play-offs του πρωταθλήματος Δανίας.

Είχε 8/12 τρίποντα και 27 πόντους, στις 11/5/2023 και στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος, αποτελώντας βασικό άξονα για την κατάκτηση του τίτλου από τους Bakken Bears.

7.Τη σεζόν 2021-22 αγωνίστηκε στη Σουηδία με την Boras Basket, την ομάδα με την οποία είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα δύο χρόνια νωρίτερα ο Elvar Fridriksson.

H πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη ήταν επιτυχημένη. Είχε 15 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα, με 42% στα τρίποντα, δημιουργώντας πλέον θόρυβο για την ικανότητά στα σουτ και μακριά από τα 6,75μ.

8.Παρά το γεγονός ότι τόσο αυτός, όσο και ο Michael Gilmore, με τον Elvar Fridriksson έχουν αγωνιστεί στη Σουηδία, δεν γνωρίζονται προσωπικά.

Ο “Sky” έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση το σουηδικό πρωτάθλημα και όπως λέει χαρακτηριστικά:

“Η Σουηδία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για μένα. Ήταν το πρώτο μου μέρος όπου έπαιξα μια πλήρη σεζόν και γνώρισα μερικούς ανθρώπους εκεί, που θα είναι φίλοι για μία ζωή!

Νομίζω ότι έμαθα και λίγα Σουηδικά, οπότε μπορώ να συνεννοηθώ. Ανυπομονώ να συναντηθούμε με τον Fridriksson και τον Gilmore!

Δεν τους έχω γνωρίσει προσωπικά ακόμα, αλλά είχα μερικούς συμπαίκτες στο παρελθόν, τόσο Αμερικανούς όσο και Σουηδούς που τους γνωρίζουν και μου έχουν πει μόνο σπουδαία πράγματα για αυτούς”.

 

9.Στην αρχή της προηγούμενης σεζόν (2022-23), συμφώνησε με την Karsiyaka, αλλά με την τουρκική ομάδα αγωνίστηκε μόλις σε τρία παιχνίδια, δύο εκ των οποίων ήταν στο BCL.

Συνέχισε στη Δανία και στους Bakken Bears, με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν.

Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί, καθώς έπαιξε σε 21 παιχνίδια, ήταν βασικός μόνο στα 7, αλλά με μέσο όρο συμμετοχής 24 ανά παιχνίδι, είχε 12,7 πόντους, με 50% στα τρίποντα.

Είχε 3 εύστοχα σουτ από τα 6,75μ. ανά αγώνα και 63 συνολικά, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 

10.Η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ αποτελεί, προφανώς, την πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του και έτσι ακριβώς την αντιμετωπίζει ο Skyler Flatten:

“Σημαίνει πολλά να παίζεις σε έναν σύλλογο όπως ο ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι κάθε μπασκετμπολίστας ονειρεύεται να παίξει και να εκπροσωπήσει κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του. Έχω δει παιχνίδια στο παρελθόν να παίζονται στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Διαπίστωσα ότι οι φίλαθλοι δημιουργούν μία τρελή ατμόσφαιρα και ανυπομονώ να παίξω για αυτούς.

Το να φορέσεις αυτή τη φανέλα και να υπάρχει το όνομα του ΠΑΟΚ στο στήθος, είναι ύψιστη τιμή, δημιουργεί μία μεγάλη ευθύνη και θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω τον σύλλογο με τον ανάλογο σεβασμό”.