allstarbasket.gr

Ο γυμναστής Χρήστος Βιδάλης γράφει για την επιστροφή των αθλητών και την επανένταξή τους στον αθλητισμό. Με ποιους τρόπους πρέπει να γίνει, τι πρέπει να προσέξουμε.

Ο Χρήστος Βιδάλης είναι γυμναστής, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου redblossom, συνεργάτης του Νίκου Μπουντούρη στις ακαδημίες του Γ.Σ. Βριλήσσια και του Κρόνου Γέρακα.

“Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη για όλους μας.

Περιορισμός στην ελευθερία κινήσεων, στη συναναστροφή, στην αθλητική δραστηριότητα, στην επαγγελματική δράση και πολλά άλλα. Ενταγμένη σε αυτό το πνεύμα βέβαια και η αθλητική κοινότητα, με τα μέλη της «μουδιασμένα», να παρακολουθούν το σκηνικό και να αγωνιούν για τη στιγμή της επιστροφής.

Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος αλλά πάμε να δούμε πώς μπορούν οι αθλητές όλων των ηλικιών με σωστές κινήσεις να την αντιμετωπίσουν.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν η στιγμή της επιστροφής θα έρθει και τότε θα επανέλθουμε στις αγαπημένες μας δραστηριότητες, στο άθλημα που αγαπάμε, στα γήπεδα, τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Σε όλους έχει λείψει ένα σουτ, μια ντρίπλα, το χτύπημα της μπάλας, η μυρωδιά του παρκέ, του γρασιδιού ή του ταρτάν, οι πλάκες με τους συμπαίκτες ακόμα και οι φωνές του προπονητή.

Και όλοι να ξέρετε ότι κανείς δεν είναι μόνος του σε αυτή τη φάση, από μικρούς ηλικιακά αθλητές, μέχρι επαγγελματίες και μεγάλους αστέρες του αθλητισμού, ανυπομονούν αλλά και ανησυχούν για το μετά και την επιστροφή.

 

Πάμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να δούμε πως μπορεί να επηρεάσει τους αθλητές αυτό το lockdown και πως μπορεί αυτή η επιστροφή να γίνει ΣΩΣΤΑ.

Οι ειδικοί του χώρου σε πρώτες τους αναφορές εστιάζουν σε ένα θέμα που ίσως πολλούς να μην μας έχει απασχολήσει! Αυτό της ψυχολογίας των αθλητών.

Η FIFPRO, η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έκανε αναφορά πρόσφατα στο πόσο σημαντική είναι αρχικά η ψυχολογική κατάσταση των αθλητών και έπειτα η σωματική.

Η Tifffany Jones, ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ αναφέρει ότι «οι αθλητές έχετε εφόδια τα οποία σας έχουν βοηθήσει με σχέση άλλους ανθρώπους στη περίοδο που διανύουμε, αρκεί όμως να μην έχετε ξεχάσει ότι συνεχίζετε ακόμα και τώρα να είστε αθλητές.»

Εννοώντας βέβαια ότι ένας αθλητής δεν σταματάει ποτέ να είναι αθλητής. Ακόμα και τώρα πρέπει να βρίσκει τρόπους να γυμνάζεται (επικοινωνία με προπονητή), να προσέχει τη διατροφή του, τον ύπνο του, να βάζει στόχους και να παραμένει ενεργητικός και πειθαρχημένος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα εφόδιά μας από τον αθλητισμό στη φάση που βρισκόμαστε. Αν και έχουμε περιοριστεί σημαντικά, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε αυτή η περίοδος να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται για το σώμα αλλά και το πνεύμα μας και γιατί όχι, να βελτιώσουμε και κάποια «κομμάτια» μας.

Πάμε τώρα στη στιγμή της επιστροφής όπου έχει δύο σημαντικά στάδια.

Το πρώτο στάδιο αφορά στον ενθουσιασμό με τον οποίο θα επανέλθουν όλοι οι αθλητές στις δραστηριότητές τους. Με τάση για απελευθέρωση ενέργειας, με όρεξη για προσπάθεια και κίνηση, αλλά με πολλούς κινδύνους ωστόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Θα χρειαστεί «σύνεση» και σταδιακή εισαγωγή, ώστε η ψυχική φόρτιση του lockdown να μην διοχετευτεί σε υπερβολές και υπερπροσπάθεια αλλά σε ποιότητα και ουσία.

Ο στόχος δεν είναι να κερδηθεί «ο χαμένος χρόνος» αλλά να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη και σωστότερη επαναφορά έτσι ώστε να μη χαθεί κι άλλος.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την προπονητική φάση και το πώς θα επανέλθουν οι αθλητές στην προ καραντίνας αθλητική τους κατάσταση.

Αυτό θα πρέπει να γίνει με σταδιακή φόρτιση στις προπονήσεις, χωρίς υψηλές εντάσεις αλλά έμφαση στην επαναφορά της τεχνικής και της ευλυγισίας! Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε αναφέρουν αθλίατροι στην κλιμακωτή φόρτιση των μυών και τις διατάσεις, ώστε να αποφευχθούν μυο-τενόντιοι τραυματισμοί και διαστρέμματα.

‘Oπως αναφέρει ο Brickley Chris (Professional Basketball Trainer) «τεχνικά χαρακτηριστικά, δεξιότητες και αθλητική αντίληψη ειδικά στις ηλικίες 7 με 17 ετών επανέρχονται γρήγορα με τη σωστή όμως προπονητική προσέγγιση.»

Άρα, στην επιστροφή μας δεν βιαζόμαστε, χωρίς υπερβολές κάνουμε αργά και σταθερά βήματα μέχρι να βρούμε τα πατήματα μας και εμπιστευόμαστε τους προπονητές και γυμναστές.

Mη ξεχνάμε ότι οι ειδικοί του χώρου προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, αθλητικοί ψυχολόγοι κ.α. εργάζονται όλο αυτό το διάστημα με μοναδικό στόχο την επιστροφή των αθλητών τους.

Δεν θα θεωρηθεί αθλητικά «χαμένος χρόνος» η τωρινή κατάσταση αν είμαστε ενεργητικοί, πειθαρχημένοι αλλά και προετοιμασμένοι για το μέλλον κάνοντας σωστές κινήσεις όπως αναφέραμε παραπάνω!

Όλοι έχουμε ανησυχήσει για το τι θα κάνουμε μετά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι κάνουμε τώρα για το μετά.

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη η κύρια ικανότητα που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία είναι ο καθορισμός στόχων. Οι στόχοι ξεκλειδώνουν τη θετική πλευρά του νου και απελευθερώνουν ιδέες και ενέργεια για την επίτευξη τους

 

Συνοψίζοντας:

  • Αθλητές με στόχο τον πρωταθλητισμό, ‘’βαφτίστε’’ αυτό το lockdown ‘’καλοκαίρι’’ και με το που λήξει ξεκινάτε με σωστά βήματα την επαναφορά σας.
  • Αρχικά ανεβάστε τη συχνότητα των προπονήσεων σας με έμφαση στη τεχνική και όχι στην ένταση!
  • Διατηρείτε συνεχώς τη φιλοσοφία του αθλητή για να είστε ψυχολογικά έτοιμοι την ώρα της επιστροφής.
  • Δεν θέλει άγχος και απογοήτευση θέλει στόχους και όνειρα! Θα ξαναπαίξετε το άθλημα που αγαπάτε με ακόμα περισσότερη όρεξη και θα γίνετε καλύτεροι από ποτέ.
  • Το στάδιο της επαναφοράς είναι σημαντικό αλλά σημαντική είναι και η διαχείριση της φάσης της καραντίνας.
  • Εμπιστευθείτε τους προπονητές σας.

 

Καλή δύναμη σε όλους, κανείς δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό, όλοι είμαστε μαζί ενωμένοι και σύντομα θα ξανά βρεθούμε στα μέρη που αγαπάμε και θα χαμογελάμε με τη μπάλα στα χέρια…

Βιδάλης Χρήστος

Fitness Instructor

Owner: Redblossom Body&Mind

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μπουντούρης: Η πρόταση για επανεκκίνηση του αθλητισμού