www.allstarbasket.gr

Ο διακεκριμένος φυσικοθεραπευτής Μάνος Παπαμανώλης, μάς αναλύει όσα πρέπει να ξέρουμε για τις αιτίες και τη θεραπεία των μυικών θλάσεων. 

 

Του Μάνου Παπαμανώλη

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι οι θλάσεις των μυϊκών ιστών. Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών από είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. λάκτισμα).

Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυ θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως η αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλαδή μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

www.allstarbasket.gr

Αιτίες

Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:

 

α) Μειωμένη ελαστικότητα των μυών από παράλειψη των διατατικών ασκήσεων

β) Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση

γ) Κακός εξοπλισμός (πχ. ακατάλληλα υποδήματα)

δ) Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή.

ε) Ρόλο ιδιαίτερο έχει και η διατροφή

 

www.allstarbasket.gr

Διαβάθμιση των θλάσεων

 

Αναλόγως με τον αριθμό των τραυματισμένων μυϊκών ινών οι θλάσεις διαβαθμίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού.

 

Πρώτου Βαθμού: παρατηρείται απλή διάταση των μυϊκών ινών (το λεγόμενο “τράβηγμα”) ‘ή  ρήξη πολύ λίγων μυικών ινών και συνοδεύεται από πόνο κατά την εκτέλεση της άσκησης. Επίσης περιορίζεται η λειτουργικότητα του πάσχοντος μέλους.

 

Δευτέρου Βαθμού: παρατηρείται μερική ρήξη των μυϊκών ινών με έντονο μυϊκό σπασμό, αιμάτωμα και οίδημα. Στη συνέχεια σχηματίζεται ουλώδης ιστός στο σώμα του μύ ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του μυός.

 

Τρίτου Βαθμού: παρατηρείται πλήρης ρήξη του μυός, με εκτεταμένο αιμάτωμα καθώς και κατάργηση της κινητικότητας του μυ. Κατά την ψηλάφηση εντοπίζεται κοίλωμα του μυ στο σημείο της ρήξης.

 

Θεραπεία

www.allstarbasket.gr

Η πιο σύγχρονη μέθοδος που μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης  είναι η θεραπεία με indiba (φώτο) σε συνδυασμό με lazer υψηλής ισχύος, SIS και κινησιοθεραπεία. Ανάλογα με τον βαθμό ρήξης θα έχουμε και την επιστροφή του αθλητή στις δραστηριότητές του.

 

www.allstarbasket.gr

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός και καλό είναι μετά το τέλος της θεραπείας να γίνει και ισοκινητική μέτρηση (cybex φωτο).

Ο αθλητής καλό είναι τις πρώτες μέρες να κάνει χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από τον ορθοπεδικό του, στις δευτέρου και τρίτου βαθμού θλάσεις.

 

Ο Μάνος Παπαμανώλης είναι ιδιοκτήτης του κέντρου φυσικοθεραπείας Παπαμανώλης Εμμανουήλ-Ρηγογιάννη Χρυσούλα, Physical Therapy  στο Περιστέρι.(Διεύθυνση, Πραξιτέλους 22 & Πτολεμαΐδος. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:210 5775739, 210 5775716)

Είναι μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotaping Association, εξειδικευμένου στο INDIBA Activ.

Επίσης, είναι φυσικοθεραπευτής της ΚΑΕ Λαύριο AEGEAN CARGO και συνεργάτης του Ιωνικού Νικαίας BC.